FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama izrazio duboku zabrinutost zbog događanja u Egiptu

WASHINGTON, 4. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama izrazio je duboku zabrinutost zbog svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija i pozvao na hitni povratak demokratski izabranoj civilnoj vlasti, ali se suzdržao od osude egipatske vojne intervencije.

"Duboko smo zabrinuti zbog odluke egipatskih oružanih snaga da svrgnu predsjednika Mursija i stave ustav van snage", kaže se u pisanoj izjavi Baracka Obame.

U njoj je Obama kazao da je zatražio od relevantnih američkih agencija da razmotre implikacije vojne intervencije kako bi se vidjelo hoće li ona imati ikakav utjecaj na američku pomoć. Kad bi se pokazalo da se radi o vojnom udaru kojim je svrgnuta demokratski izabrana vlast, SAD bi morale u skladu sa svojim zakonom ukinuti svaku pomoć.

Obama je također zatražio od egipatske vojske da ne pribjegava proizvoljnim uhićenjima Mursija i njegovih pristaša.

"Tijekom ovog razdoblja nesigurnosti, očekujemo od vojske da osigura da se zaštite prava svih muškaraca i žena u Egiptu, uključivo pravo na mirno okupljanje te na slobodna i poštena suđenja pred civilnim sudovima", rekao je.

"Pozivam egipatsku vojsku da djeluje brzo i odgovorno kako bi se što prije puna vlast vratila demokratski izabranoj vlasti i to kroz uključiv i transparentan proces", dodao je.

Američki odgovor na događanja u Egiptu mogao bi značiti, ocjenjuje agencija Reuters, da je Washington možda spreman prihvatiti potez vojske kao način okončanja političke krize.

Sjedinjene su Države u srijedu naredile evakuaciju svojeg veleposlanstva u Kairu, nekoliko sati nakon što je vojska svrgnula Mursija. Već prije nekoliko dana State Department odobrio je diplomatskom osoblju čija nazočnost nije bila nužna da napusti zemlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙