FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry kritizira "politički proces" u Egiptu

WASHINGTON, 4. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik John Kerry optužio je u utorak Egipat da je organizirao "politički proces", nakon što je jedan sud u Kairu na zatvorske kazne osudio četrdesetak egipatskih i stranih djelatnika nevladinih organizacija.

"SAD su duboko zabrinute presudama i kaznama koje je danas izrekao jedan egipatski sud za 43 predstavnika nevladinih organizacija, tijekom politički motoviranog procesa", poručio je Kerry u priopćenju.

Šef američke diplomacije komentirao je odluku pravosuđa koju smatra "u suprotnosti s univerzalnim načelom udruživanja i nekompatibilnom s demokratskom tranzicijom".

On je kritizirao pravosuđe u Kairu jer je "odlučilo zatvoriti urede tih nevladinih organizacija i zaplijeniti njihovu imovinu, što se kosi s obvezama egipatske vlade da podrži civilno društvo kao temeljenog čimbenika demokracije".

"Zahtijevam od egipatske vlade da surađuje sa skupinama civilnog društva koje odgovaraju na demokratske težnje egipatskog naprda", rekao je Kerry.

Sud u Kairu u utorak je osudio na zatvorske kazne četrdesetak egipatskih i stranih zaposlenika nevladinih organizacija, optuženih da su nelegalno radili i nezakonito dobivali financijska sredstva.

Ta je presuda izazvala oštre međunarodne prosvjede i potaknula zabrinutosti za budućnost udruga civilnog društva u Egiptu.

Od 43 optužene osobe, 27 ih je osuđeno na pet godina zatvora u odsutnosti, među kojima su većina Amerikanci.

Od šesnaestero drugih, petero je osuđeno na dvije godine zatvora, među kojima i jedan američki državljanin, a jedanaestero na jednogodišnju uvjetnu kaznu, izvijestila je agencija AFP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙