FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNH i HND upozoravaju Upravu Glasa Istre da ne nameće statut

PULA, 3. srpnja 2013.(Hina) - Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatskog novinarskog društva (HND) uputili su danas pismo članu Uprave tvrtke "Glas Istre novine" Albertu Faggianu kojim ga upozoravaju na neprihvatljivost načina na koji Uprava Glasa Istre nameće statut medija u toj novinskoj kući.

Izvršni odbor SNH-a i HND-a smatraju nedopustivim način na koji Uprava Glasa Istre svoje novinare prisiljava na kršenje Zakona o medijima jer ih, kako se navodi u pismu, "zastrašivanjem i prijetnjama prisiljava da zaobilaze zakonsku proceduru propisanu za donošenje statuta medija".

"Posebno je neprihvatljiva otvorena prijetnja Uprave o znatnom smanjenju plaća ako novinari ne pristanu na nekvalitetan nametnuti statut medija i ne prihvate ga usprkos kršenju Zakona o medijima", kaže se u pismu upućenom Faggianu. Izvršni odbor SNH-a i HND-a drži kako je Uprava Glasa Istre imala dovoljno vremena da se na propisan način donese statut medija, ali, smatraju, ona "to očito nije željela".

"Još ima mogućnosti ponuditi za raspravu kvalitetan tekst statuta medija koji bi odgovarao potrebama i specifičnostima lista Glasa Istre, ali Uprava Glasa Istre izgleda ne uvažava svoje novinare, a na žalost ne poštuje ni zakone", navodi se u pismu koje su potpisali predsjednik Izvršnog odbora SNH-a Anton Filić te potpredsjednica Izvršnog odbora HND-a Slavica Lukić.

Umjesto, kako su naveli, "grube prisile, sustavnog zastrašivanja i nametanja neprihvatljivih rješenja svojim novinarima" oni drže kako bi Uprava Glasa Istre trebala u pregovorima s novinarima doći do teksta statuta medija, te poštovati zakonom propisanu proceduru za njegovo donošenje. Ujedno, dodali su, Uprava Glasa Istre morala bi "odnose unutar tvrtke regulirati kolektivnim ugovorom, a ne stalnim prijetnjama, zastrašivanjem i nametanjem jednostranih rješenja".

Član Uprave "Glasa Istre" Albert Faggian je u telefonskoj izjavi za Hinu kazao kako je danas na službenom putu, kako nije još pročitao pismo te kako će "tijekom sutrašnjeg dana moći nešto više reći i komentirati sadržaj tog pisma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙