FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manja ponuda za upis trezoraca od planiranoga

ZAGREB, 2. srpnja 2013. (Hina) - Na današnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvu financija pristiglo je manje ponuda bankarskih institucija i ostalih investitora nego je planirano, a sve ponude nisu ni prihvaćene pa je emitirano 220 milijuna kuna i 3 milijuna eura vrijednih novih zapisa.

Kako je priopćeno iz tog ministarstva, na aukciji je bio ponuđen upis trezorskih zapisa u kunama u vrijednosti 700 milijuna kuna te zapisa u eurima u iznosu 10 milijuna eura.

Bankarske institucije i ostali investitori dale su ponude vrijedne 320 milijuna kuna i 3 milijuna eura, odnosno u kunskoj protuvrijednosti 22,3 milijuna kuna.

U konačnici je pak Ministarstvo financija prihvatilo ponude za kunske zapise u iznosu od 220 milijuna kuna te za zapise u eurima u iznosu 3 milijuna eura.

Kunskih trezorskih zapisa s rokom dospijeća 182 dana plasirano je u iznosu od 5 milijuna kuna, uz prosječnu kamatnu stopu od 1,80 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego na zadnjoj aukciji održanoj 11. lipnja.

Upisano je i 215 milijuna kuna trezorskih zapisa na rok od 364 dana, uz prosječnu kamatnu stopu od 2,55 posto, odnosno 0,01 postotni bod manje nego na aukciji 11. lipnja.

Kod eurskih zapisa na današnjoj je aukciji upisano 2 milijuna eura s rokom dospijeća od 364 dana, uz prosječnu kamatnu stopu od 1,3 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego na aukciji 11. lipnja.

Ujedno, upisano je i milijun eura vrijednih eurskih trezoraca s rokom dospijeća od 91 dan, uz prosječnu kamatnu stopu od 0,55 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego 2. travnja, na zadnjoj aukciji na kojoj su plasirani eurski zapisi s rokom dospijeća od tri mjeseca.

Kako su, po podacima Ministarstva financija, na naplatu dospjeli trezorski zapis vrijedni 996 milijuna kuna i 13 milijuna eura, tako je saldo ukupnog zaduženja putem kunskih i eurskih zapisa smanjen.

Ukupno je na današnji dan upisano 19,72 milijarde kuna vrijednih kunskih trezorskih zapisa, što je 776 milijuna kuna manje nego na dan prethodne aukcije.

Nakon današnje aukcije, trezorskih zapisa izraženih u eurima upisano je ukupno 423,91 milijun eura, što je 10 milijuna eura manje nego na dan prethodne aukcije.

O datumu sljedeće aukcije Ministarstvo financija izvijestit će naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙