FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinezima za nerede u Xinjiangu krivi - Sirijci

PEKING, 1. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Sirijske vlasti i oporba uvježbavali su separatiste koji djeluju u kineskoj pokrajini Xinjiangu, tvrdi u ponedjeljak kineski list Global Times.

Kina obično krivnju za nemire u toj pokrajini, u kojoj žive muslimani Ujguri, prebacuje na druge zemlje, kao što su Pakistan ili Turska. Peking kaže da separatisti žele osnivanje "Istočnog Turkestana". Ujguri se bune protiv ograničenja koja središnja vlast u Pekingu nameće na područjima kulture, religije i jezika.

Prošlog tjedna kineski je predsjednik Xi Jinping predsjedavao forumom na kojem se raspravljalo o sigurnosti u Xinjiangu. Snage reda su se rasporedile na ulicama glavnog grada pokrajine Urumqija nakon što je u prošlotjednim neredima ubijeno 35 osoba.

Global Times, tabloid u vlasništvu Renmin Ribaoa, glasila komunističke partije, kaže da su se neki pripadnici frakcije koja se bori za uspostavu "Istočnog Turkestana" prebacili iz Turske u Siriju.

"Neki pripadnici 'Istočnog Turkestana' ušli su u Siriju iz Turske, i sudjelovali u ekstremističkim, vjerskim i terorističkim organizacijama unutar sirijske oporbe a borili su se i sa snagama sirijske vojske", tvrdi list.

Službene vlasti u Xinjiangu i u kineskom Ministarstvu javne sigurnosti nisu zasad komentirale ovo izvješće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙