FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorene 10. Riječke ljetne noći i obilježen ulazak u EU

RIJEKA, 1. srpnja 2013. (Hina) - Jubilarni 10. festival Riječke ljetne noći otvoren je noćas u riječkoj luci, a tom svečanošću je ujedno obilježen ulazak Hrvatske u EU.

Točno u ponoć solisti, zbor i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca izveli su "Odu radosti" Ludwiga van Beethovena nakon čega je uslijedio vatromet.

Program svečanosti počeo je povorkom predvođenom Gradskom glazbom Trsat od zgrade HNK, preko Korza do Gata Karoline Riječke u luci. Na putu povorke nastupali su plesači iz više skupina, grafiteri te Siniša Labrović sa svojim peformansom "Glorija".

Na Gatu Karoline Rječke okupljenim građanima su se obratili gradonačelnik Vojko Obersnel i intendantica HNK Nada Matošević Orešković.

Obersnel je kazao da Rijeka obilježava ulazak u EU uz kulturu. To i priliči gradu koji želi i spreman je biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine, rekao je Obersnel. "Večeras se vraćamo europskoj obitelji", istaknuo je.

Intendantica Matošević Orešković navela je, podsjećajući na proteklo desetljeće festivala, da je izvedeno 30-tak premijernih izvedbi, da su na programu bila ukupno 184 različita događaja i priredbe na 46 lokacija širom grada. Kazala je da će se ulazak u EU slaviti tijekom ovogodišnjeg festivala svakom novom priredbom.

Prije "Ode radosti" na gatu je izveden balet "Carmina Burana" na glazbu Carla Orffa u koreografiji i režiji Huga Viere.

Iz programa ovogodišnjih Rječkih ljetnih noći izvdaja se premijera riječke Talijanske drame pod nazivom "Kafka project: frontiere, granice, meje, grens, borders..." kao autorski projekt Karine Holla, koncert Riječke filharmonije i riječkih rock pjevača te obilježavanje 15. godišnjice djelovanja riječke kazališne skupine Trafik s tri njihove predstave.

Među gostovanjima su monodrama "Kod kuće/Kabul" Narodnog pozorišta u Beogradu s nastupom Dušanke Glid Stojanović i koncert Zagrebačkih solista. Festival završava 25. srpnja baletom "Shut up and dance", autorskim projektom Ronalda Savkovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙