FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječko ljeto kulture otvoreno u znaku ulaska Hravtske u EU

ZAGREB, 29. lipnja 2013. (Hina) - Nastupom austrijskoga Puhačkog ansambla Brass Band, večeras je u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi otvoreno Osječko ljeto kulture na kojemu će do 12. srpnja biti odigrano 30 kazališnih predstava, a bit će održani i koncerti, izložbe te književne večeri.

Partner ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture je Republika Austrija, održava se u znaku ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a otvoreno je na dan zaštitnika Grada Osijeka svetih Petra i Pavla, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

Gradonačelnik Vrkić otvorio je tu kulturnu priredbu zajedno s Georgom Diwaldom, ministrom savjetnikom u Veleposlanstvu Republike Austrije u Republici Hrvatskoj i osobnim izaslanikom austrijske veleposlanice Andrea Ikić-Boehm.

Ovogodišnje Osječko ljeto kulture najvažnija je manifestacije kulture u istočnoj Hrvatskoj i u posebnome je ozračju slavlja i povijesnoga događaja za cijelu Hrvatsku, rekao je Vrkić dodajući da je Osijek, sa svojom kulturnom baštinom i naslijeđem, oduvijek i pripadao Europi. Ministar savjetnik Georg Diwald izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska postala punopravna 28. članica velike europske zajednice.

Prije svečanosti otvaranja Osječkoga ljeta kulture gradonačelnik Vrkić i savjetnik Diwald otvorili su u Galeriji Waldinger izložbu fotografija austrijskog umjetnika Petera Schuberta pod nazivom "Čudesni svijet secesije" na kojoj taj poznati austrijski umjetnik predstavlja detalje secesijske arhitekture podunavskih zemalja.

Na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture bit će održane i dvije praizvedbe- "EU heroine" Umjetničke akademije u Osijeku i "Jamesove mačke" Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Grad Osijek i Ministarstvo kulture ukupno će za program te kulturne manifestacije izdvojiti oko 750 tisuća kuna. U programu će sudjelovati i niz gostujućih umjetnika iz Mađarske, Austrije, gradova prijatelja Pečuha, Maribora ,Subotice , Sarajeva kao i iz cijele Hrvatske.

U sklopu Osječkoga ljeta kulture održat će se sutra navečer u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi središnji program svečanosti obilježavanja ulaska Hrvatske u EU. Točno u ponoć počet će koncert Tonija Cetinskog i mađarske pop-pjevačice Magdolne Ruzsa, koji će zajedno sa Zborom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, izvesti Odu radosti. Sve će biti popraćeno svjetlosnim instalacijama i efektima, a bit će upriličen i veliki vatromet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙