FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odabir TAP-a neće značiti i veći pritisak na cijene plina – Fitch

LONDON/ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Odabir projekta Transjadranskog cjevovoda (TAP) za dopremanje plina iz Kaspijskog mora u Europu znači da veća ponuda plina vjerojatno neće rezultirati i jačim pritiskom na cijene tog energenta u Europi, procjenjuje agencija Fitch.

Konzorcij Shah Deniz potvrdio je danas da je za dopremu plina iz Kaspijskog mora u Europu odabrao projekt TAP, koji je time pobijedio konkurentski Nabucco West.

Konzorcij TAP čine švicarski Axpo, norveški Statoil i njemački E.ON dok je Nabucco projekt austrijskog OMV-a, mađarskog MOL-a, bugarskog Bulgargaza, rumunjskog Transgaza i turskog Botasa.

U Fitchu ocjenjuju da je odbijeni projekt Nabucco mogao umjereno utjecati na cijene zbog većeg planiranog kapaciteta, od 23 milijarde prostornih metara plina godišnje ako se uključi mogući plin iz Rumunjske.

TAP će imati godišnji kapacitet od 10 milijardi prostornih metara plina, što odgovara oko dva posto potrošnje plina u Europi i vjerojatno neće biti dovoljno da utječe na cijene u regiji, ističu u Fitchu.

Podsjećaju također da bi završna točka TAP-a trebala biti u Italiji koja je već dobro opskrbljena plinom iz Rusije, Alžira i Libije. To znači da zemlja ima potrebnu infrastrukturu za distribuciju kaspijskog plina u ostatak Europe ali da sama vjerojatno neće imati značajnije koristi od šireg kruga dobavljača.

U agenciji ipak upozoravaju na druge faktore koji bi mogli pomoći sniziti cijene plina u Europi, uključujući efekte prelijevanja procvata vađenja plina iz škriljca u Sjedinjenim Državama, fokus na obnovljivim izvorima energije i slabe izglede za gospodarski rast u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙