FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optima telekom u planu restrukturiranja predlaže da HT preuzme upravljanje

ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Tvrtka Optima telekom (OT) u procesu predstečajne nagodbe objavila je danas na Zagrebačkoj burzi plan financijskog i operativnog restrukturiranja u kojem se uz ostalo predlaže da njeni najveći vjerovnici, Zagrebačka banka (ZABA) i Hrvatski telekom (HT), osiguraju strateško partnerstvo HT-a i OT-a u kojem bi HT preuzeo upravljanje OT-om čime bi se osiguralo ostvarenje ciljeva restrukturiranja.

Ročište na kojem će se odlučivati o predloženom planu restrukturiranja zakazano je za 22. srpanja.

Optima telekom je zahtjev za pokretanje postupka predstečajne nagodbe podnijela u veljači ove godine i u njemu je izvijestila da su njena dugovanja nešto više od 1,04 milijarde kuna.

Glavni cilj restrukturiranja je, kako se navodi u planu, smanjiti dug OT-a,stabilizirati poslovanje kako bi se provele mjere smanjenja troškova i poboljšao EBITDA te omogućila održivost poslovanja odnosno redovno servisiranje duga.

Predloženi model restrukturiranja uključuje promjenu trenutne vlasničke strukture od strane vjerovnika kroz konverziju duga u kapital, reprogram otplatnog plana kredita s 'grace' periodom te reprogram obveza prema dobavljačima.

Slijedom toga, ZABA bi kao najveći vjerovnik OT-a (na koju ide i više od polovice ukupnog duga) postala vlasnikom 42,5 posto OT-a, dok bi HT-u išao udjel od 8,1 posto, RBA-u od 3,5 posto, a Matiji Martiću (osnivaču i predsjedniku Uprave OT-a) 2,9 posto.

Strateško partnerstvo OT-a i HT-a uspostavilo bi se, prema planu, na rok od najmanje pet godina, a Uprava OT-a smatra da će to pridonijeti uspješnom restrukturiranju s obzirom na HT-ovu tehnološko-poslovnu osnovu, ekspertizu i iskustvo u telekomunikacijskom poslovanju.

Uprava OT-a očekuje i da će ZABA i HT, kao najveći vjerovnici, prihvatiti taj plan za čiju je realizaciju potreban ugovorni odnos između ZABA-e i HT-a koji će omogućiti strateško partnerstvo OT-a i HT-a, a za što odobrenje mora dati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

U vezi toga iz HT-a su danas na upit Hine samo kratko kazali da za sada to ne komentiraju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙