FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Sabor je danas donio zakon koji je proteklih dana izazvao buru u političkoj javnosti - riječ je o zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, kolokvijalno zvanom "Lex Perković". U glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, koji su napustili sabornicu, obrazlažući da "ne žele sudjelovati u takvom udaru na vladavinu prava". Za zakon je glasovalo 78 zastupnika, a šest ih je bilo protiv. U zakonu je tako ostala odredba po kojoj će se taj institut primjenjivati samo na zločine počinjene nakon kolovoza 2002.

ZAGREB - Uz žestoke kritike oporbe i u konačnici njen izlazak iz Sabornice, saborska većina donijela je danas novi saborski Poslovnik. Poslovnikom se krši status parlamenta, demokracija i sloboda u parlamentu, izvršna vlast se diže iznad zakonodavne, posebno se štiti pozicija premijera, ponovila je oporba svoje ocjene koje je odbacio predstavnik većinskog Kluba SDP-a. Oporba je ponovila da se neće držati novoga Poslovnika, a vladajućima poručila – izglasujte Poslovnik sami, te napustila Sabornicu. Za novi Poslovnik glasovalo je 76 zastupnika, jedan je bio protiv, a tri suzdržana.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas Zakon o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima. Sabor u obavljanju europskih poslova, definira Zakon, prati i nadzire rad Vlade u institucijama EU, razmatra dokumente Unije i stajališta Republike Hrvatske o kojima može donositi zaključke, sudjeluje u predlaganju hrvatskih kandidata za institucije i tijela EU itd. Ovlasti Sabora izvršava Odbor za europske poslove, osim u pitanjima zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU za koje je nadležan Odbor za vanjsku politiku.

ZAGREB - Nezadovoljni što nije prihvaćen ni jedan od 40-ak amandmana, koliko su ih podnijeli na prijedlog novog saborskog Poslovnika, oporbeni HDZ i Hrvatski laburisti zatražili su, i dobili, stanku u današnjem zasjedanju. HDZ i Laburisti nezadovoljni su rješenjima u Poslovniku. Upozoravaju da se njima dopušta prevlast Vlade nad Saborom, iznad svake mjere štiti premijer, sužava prostor za oporbu. Za dva dana ulazimo u Europsku uniju, a nudi nam se Poslovnik iz 19. stoljeća, rekao je Dragutin Lesar (HL), prikljućujući se HDZ-ovu zahtjevu za stanku u kojoj će te stranke odlučiti kako će glasovati o Poslovniku

ZAGREB - Predsjednik radne skupine za obilježavanje pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Tomislav Saucha pozvao je u petak građane da se u što većem broju odazovu na svečanu proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u nedjelju. "Ja bih kao predsjednik ove radne skupine, glavni organizator... uputio poziv svima da dođu. Trg je maksimalno otvoren, cijela koncepcija je napravljena tako da što više ljudi mogu biti sastavni dio ove proslave i naravno da nam je svima u interesu, da nam je cilj da Trg bude zaista pun i da svi zajedno proslavimo taj trenutak", rekao je Saucha na zajedničkoj konferenciji za novinare s koordinatorom umjetničkog dijela programa Berislavom Šipušom i redateljicom središnjeg dijela svečanosti na Trgu bana Josipa Jelačića Dorom Ruždjak Podolski.

ZAGREB - Vlada RH na današnjoj je telefonskoj sjednici donijela amandman na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se omogućuje se da se trajanje pripravničkog staža zdravstvenih radnika provodi sukladno pravilniku iz članka 136. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. U članku 131. stoji da pripravnički staž za zdravstvene radnike traje godinu dana, a Vladinim se amandmanom na prijedlog Ministarstva zdravlja iza riječi "traje" dodaje riječ "do". To znači da će pripravnički staž za zdravstvene radnike trajati do godinu dana umjesto godinu dana.

SAVSKI MAROF - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ocijenio je danas da će sustav primarnog razvrstavanja otpada brzo i uspješno zaživjeti te da ga građani zapravo već dugo očekuju. "Građani jednostavo iščekuju da im se omogući takav sustav", rekao je Zmajlović nakon obilaska Plivinih pogona u Savskom Marofu. Kaže da se godinama govori kako treba raditi na primarnoj selekciji otpada, ali da se ništa nije učinilo.

ZAGREB - Nadbiskupski duhovni stol odredio je da zagrebačka prvostolnica i crkva sv. Marka na Gornjem gradu zvonjavom svojih zvona u ponoć, 30. lipnja uzveličaju svečanost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, priopćio je danas Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Tiskovni ured ističe kako je temeljem zamolbe Ministarstva kulture (u ime Organizatora), Nadbiskupski duhovni stol odredio da zagrebačka prvostolnica i crkva sv. Marka na Gornjem gradu zvonjavom svojih zvona u ponoć, 30. lipnja uzveličaju svečanost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Također na temelju dopisa što su ih uputili Vlada Republike Hrvatske i Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, navodi se kako je Nadbiskupski duhovni stol odobrio osvjetljavanje župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu i akademske crkve sv. Katarine, prigodom obilježavanja pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

ZAGREB - Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. (UHLD 1990.-1991.) izrazila je danas nezadovoljstvo zato što je Vlada Zorana Milanovića preključer smijenila ravnateljicu vukovarske Opće bolnice i predsjednicu te udruge dr. Vesnu Bosanac, ocjenjujući kako je riječ o političkom obračunu s jednim od simbola vukovarskog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu. Počasni predsjednik te udruge Andrija Hebrang rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da tu smjenu mediji u Hrvatskoj nisu popratili, ističući kako je taj "potez Vlade Zorana Milanovića najteži mirnodopski zločin nad Vukovarom".

ZAGREB - Dodana vrijednost ulaska Republike Hrvatske (RH) u Europsku uniju (EU) je ključni doprinos Hrvatske stabilizaciji jugoistoka Europe, koji je često u povijesti bio točka destabilizacije, i u tome je naša važnost veća od naše veličine, istaknula je prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u prigodi ulaska naše zemlje u zajednicu europskih država i naroda.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetili su danas bivše radnice Kamenskog koje su osnovale Udrugu Kamensko i otvorile radionicu za šivanje, te im obećali da će nabaviti strojeve za šivanje koji im nedostaju.

ZAGREB - Od 1. srpnja svi građani koji imaju uredan status u obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatskog zdravstvenog osiguranja (HZZO) ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, dokument uz pomoć kojeg će u svim zemljama članicama Europske unije moći koristiti neodgodivu zdravstvenu zaštitu, priopćio je danas HZZO. Kartica je za sve osiguranike besplatna, a najlakši način za dobivanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja je unošenje podataka o OIB-u ili MBO-u putem Internet aplikacije na stranici HZZO-a www.hzzo.hr na kojoj će odmah biti poslana obavijest o mjestu i vremenu podizanja kartice.

ZAGREB - U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je potpisan kolektivni ugovor za 484 hrvatska pomorca koji plove na brodovima belgijskoga brodara Jan de Nul. Time je osigurano da će hrvatski pomorci i nakon ulaska Hrvatske u EU nastaviti plaćati doprinose u Hrvatskoj, te će ostati dijelom hrvatskog mirovinskog sustava. Naime, nakon 1. srpnja svi hrvatski pomorci koji plove na brodovima koji viju neku od zastava država EU morali bi plaćati doprinose u zemlji čiju zastavu brod vije. To znači da bi pomorci koji rade za belgijskoga brodara, zbog plaćanja doprinosa u Belgiji, mogli postati preskupi pa je postojala opasnost da ih Jan de Nul otpusti.

ZAGREB - U povodu središnje proslave pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji (EU), koja će se održati 30. lipnja, zagrebačka policija izvijestila je danas da će od od subote 29. lipnja do ponedjeljka 1. srpnja važiti posebna regulacija prometa na određenim prometnicama grada Zagreba i Velike Gorice koje vode od Zračne luke Zagreb do hotela smještaja stranih delegacija, odnosno do Gornjeg grada i Trga bana J. Jelačića, a najveći prometni pritisak očekuje se u nedjelju od 18 do 20 sati.

ZAGREB - Predstavnici seljačkih udruga pozvali su danas poljoprivrednike da u ponedjeljak, 1. srpnja, 'uveličaju' proslavu ulaska Hrvatske u EU tako da u vremenu od 12,00 do 12,30 sati izvezu svoje traktore na ceste, na ulaze u svoja dvorišta ili da se u tih pola sata provozaju traktorima ukoliko za to imaju mogućnosti i time izraze nezadovoljstvo neisplatom zaostalih potpora.

ZAGREB - Predsjednica udruge Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič rekla je danas kako sve zločine treba istražiti i počinitelje privesti pravdi pri tome izbjegavajući bilo kakvu politizaciju tih pitanja. "Nije važno gdje će se raditi istraga i gdje će se suditi. Važno je da oni koju su osumnjičeni i budu istraženi i da se provede sudska procedura", kazala je Teršelič na konferenciji za novinare osvrćući se na izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU u kojem se izručivanje zemljama članicama EU odnosi samo na optuženike optužene za kaznena djela počinjena nakon kolovoza 2002. godine. Vrlo neozbiljnim drži da se taj zakon mijenja zadnji radni dan, prije ulaska u EU, a koji je po hitnom postupku jednoglasno usvojen 2010. godine.

ĐAKOVO - Nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća Đakova 18. lipnja, kada je HDSSB-u, koji ima 6 mandata, izostala očekivana potpora SDP-a sa 4 vijećnika, danas je u Đakovu konstituirano Gradsko vijeće, a većinu u tom 21-članom tijelu čine HDSSB i HDZ sa svojim koalicijskim partnerima s kojima broji 8 mandata. Preostale mandate osvojili su Hrvatski laburisti (2), te HNS (1). Iako zajedno imaju većinu, ni u HDSSB-u, ni u HDZ-u ne žele to nazvati novom većinom ili koalicijom. Dva su to do jučer suprostavljena politička rivala u gradu. HDZ je još jučer na konferenciji za novinare poručio da kao rješenje za Gradsko vijeće predlaže svog člana Gorana Soldu za predsjednik, a što je danas većinom glasova i prihvaćeno. Potpredsjednici su iz HDSSB-a i SDP-a.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na zagrebačkoj tržnici Dolac obišao prodavače koji prosvjeduju protiv uvođenja fiskalizacije 1. srpnja te istaknuo kako preporuča da se uvede prijelazno rješenje, da se uvede paušal i da se sačuva način trgovanja na 'zelenoj plohi' zagrebačkih tržnica.

OSIJEK - Mnogim događajima obilježava se Dan osječkih branitelja, a središnji događaj bio je danas na Trgu slobode ispred spomenika prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, gdje su vijence položili i zapalili svijeće ministar hrvatskih branitelja Fred Matić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i predstavnici braniteljskih udruga.

OSIJEK - Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnog stanovništva, u Opatovcu 1991. godine, pri čemu je u više navrata silovao 43-godišnju oštećenicu, osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) naložilo je provođenje istrage protiv 63-godišnjeg državljanina Republike Srbije. Osumnjičenika se tereti da je, od 15. listopada do kraja 1991. godine, u Opatovcu, kao pripadnik teritorijalne obrane mjesta, djelovao protivno odredbama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, u namjeri ponižavanja i zastrašivanja preostalog civilnog stanovništva nesrpske narodnosti. Sumnjiči ga se da je, samostalno te zajedno s nepoznatim pripadnicima teritorijalne obrane, uz prijetnje smrću njoj i njenim bližnjima, u više navrata silovao spomenutu oštećenicu. Osumnjičeni državljanin Srbije nedostupan je hrvatskim državnim tijelima, a istraga je naložena povodom kaznene prijave vukvarsko-srijemske Policijske uprave

ZAGREB - Prvi rođendan "Europske Amazone" - UNESCO-va rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, i Međunarodni dan Dunava bit će proslavljen u subotu, 29. lipnja, u parku prirode Kopački rit. Proslavu u Eko centru Zlatna Greda, koji se nalazi na sjevernom ulazu u park prirode Kopački rit a sutra obilježava 10 godina rada, organizira Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.

ZAGREB - Dvodnevni Sabor Saveza udruga bivših studenata i prijatelja (AMAC/AMCA) Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu su prvi put u njegovoj 24-godišnjoj povijesti, dodijeljena priznanja zaslužnim alumnima Sveučilišta, počeo je danas u auli Rektorata.

KARLOVAC - Agencija za odgoj i obrazovanje provodi pedagoški nadzor u karlovačkom vrtiću Park u vezi prijave jednog roditelja da je njegovog četverogodišnjeg sina s još jednim dječakom odgajateljica 19. lipnja zatvorila na tavan zbog nediscipline, kazala je Hini Marina Gojak, ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac.

ZAGREB - Vinkovci su grad koji u kontinuitetu postoji duže od 8200 godina što ga svrstava u najstarije gradove u Europi, a kako bi se s tom činjenicom i brojnim drugim zanimljivostima o kulturi Vinkovaca upoznala hrvatska i europska javnost, večeras se u Zagrebu otvara izložba "Vinkovci najstariji grad u Europi". Na području Vinkovaca pronađen je prvi indoeuropski kalendar, prvi put je proizvedena prava bronca, počela je prva serijska proizvodnja metala, tisućljećima se proizvodi vrhunska keramika. Tu su rođena dva rimska cara Valentijan i Valens i dva ranokršćanska sveca Euzebije i Polion, rečeno je na konferenciji za novinare povodom otvorenja izložbe u prostoru palače Kulmer na zagrebačkom Gornjem gradu.

SISAK- Sisački Siscia jazz club i ove godine, od 4. do 20. srpnja, organizira tradicionalni "Siscia open jazz & blues festival", a program ovogodišnjega 8. po redu festivala predstavili su naš vrhunski jazz gitarist i vlasnik Siscia jazz cluba, Damir Kukuruzović te kuma sisačkoga kluba, pjevačica Zdenka Kovačiček.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙