FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u mirnom trgovanju Crobexi stagniraju

ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi danas stagniraju, jer nema vijesti koje bi znatnije pokrenule tržište u jednom ili drugom smjeru, a većina prometa ostvarena je dionicama HT-a i Riviere Adrie.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,1 posto, na 1.798 bodova, a za toliko je porastao i Crobex10, dosegnuvši 1.012 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 7 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego u petak u ovo doba, ali i znatno ispod prosječnog dnevnog prometa prošloga tjedna.

„Likvidnost je danas slaba, što se i očekivalo, s obzirom da su mnogi povezali vikend sa sutrašnjim blagdanom. Najviše se trguje dionicama HT-a, dok je među najvećim dobitnicama dionica Diokija“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Na listu milijunašica do podneva su se plasirale samo dionice HT-a i Riviere Adrie. Uz promet od 2,2 milijuna kuna, cijena HT-a porasla je 1,6 posto, na 178 kuna.

Time je nastavljen oporavak dionice HT-a. Nakon što je polovicom prošloga tjedna njezina cijena pala na rekordno nisku razinu od 172,80 kuna, u petak je skočila više od 3 posto.

Cijena dionice Riviere Adrie ostala je, pak, nepromijenjena na 14,50 kuna, uz promet od oko 2 milijuna kuna.

Među dobitnicama je danas i dionica Diokija, čija je cijena prošloga tjedna pala za 17 posto, nakon što su vjerovnici tvrtke odbili plan restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe.

Jutros je Dioki izvijestio da je novo ročište za glasovanje o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja zakazano za 11. srpnja.

A na svjetskim burzama vlada nesigurnost od prošle srijede kada je američka središnja banka najavila smanjenje poticajnih monetarnih programa koji su dugo podržavali rast cijena dionica. Ulagači se plaše da bi sa smanjenjem tih programa tržište izgubilo veliku podršku.

Uz to, ulagače je uznemirio i snažan skok kamata na kineskom međubankarskom tržištu novca, što ukazuje na nedostatak sredstava. No, kineska središnja banka poručila je jutros da ne kani ubrizgati dodatna sredstva na financijska tržišta jer želi natjerati banke da novac usmjere u realno gospodarstvo, a ne u špekulativne investicije.

Zbog toga su na europskim burzama oko podneva cijene dionica bile u minusu. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su na gubitku između 0,7 i 1,1 posto.

„Na svjetskim se burzama trguje oprezno jer se ulagači plaše da kineska središnja banka nije voljna olakšati situaciju na tamošnjem međubankarskom tržištu, gdje su prošloga tjedna kamate na prekonoćne kredite dosegnule rekordnih 13 posto. Doduše, u međuvremenu su se kamate spustile, ali su i dalje vrlo visoke, što bi moglo negativno utjecati na kinesko gospodarstvo“, kaže Ana Matić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙