FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irska u recesiji uoči izlaska iz programa pomoći

DUBLIN, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Irsko gospodarstvo krajem prošle godine ušlo je u recesiju a početkom 2013. je nastavilo padati, pokazali su novi podaci objavljeni u četvrtak, tek nekoliko mjeseci prije no što bi Dublin trebao izaći iz programa pomoći EU-a i MMF-a.

Irski BDP u prvom tromjesečju ove godine smanjio se za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, protivno očekivanjima analitičara rasta od 0,3 posto. Novi iznenađujući podaci pokazuju da se Irska, članica euro-zone, od financijske krize oporavlja mnogo sporije no što se mislilo.

Podaci su također pokazali da je u četvrtom tromjesečju 2012. irsko gospodarstvo palo za 0,2 posto, što znači da je padalo tri uzastopna tromjesečja te je u svojoj prvoj recesiji od 2009.

Irska vlada si je za cilj postavila rast od 1,3 posto u ovoj godini no irski ministar fiancija Micheal Noonan je izjavio da se ne bi vezivao uz određenu brojku a na pitanje o mogućoj reviziji tog predviđanja odgovorio je da drugi dijelovi javnih financija stoje bolje.

"To je sigurno razočaravajuće no to je samo jedna statistika", rekao je i istaknuo da su prihodi od poreza u skladu s očekivanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙