FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irski mediji o posjetu Higginsa Hrvatskoj

ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Irski mediji izvješćuju u četvrtak o posjetu irskog predsjednika Michaela Higginsa Hrvatskoj, ističući kako mu je cilj ojačati gospodarske i kulturne veze dviju zemalja, kao i partnerstvo s Hrvatskom koja 1. srpnja postaje punopravna članica EU-a.

Irska nacionalna televizija podsjeća na svojim internetskim stranicama da do trodnevnog Higginsova posjeta dolazi samo tri tjedna uoči priključenja Hrvatske Uniji, čija je Irska članica od 1973.

Hrvatska trenutno prolazi kroz financijske teškoće i zainteresirana je za to kako se Irska nosi sa svojim gospodarskim problemima, navodi irska televizija i ističe da je trenutačna robna razmjena dviju zemalja skromna, a turizam i obrazovanje područja gdje je moguća jača suradnja.

List The Irish Times prenosi Higginsove riječi sa zajedničke konferencije za novinare s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem kako EU može pomoći Hrvatskoj da se nosi sa sukobima u prošlosti, kao što je pomogla Irskoj u odnosu na sukob s Velikom Britanijom oko Sjeverne Irske.

"Vjeurjem da će Hrvatska naći svoje mjesto u EU-u i biti pozitivna u odnosu na razvoj cijele regije", rekao je Higgins, piše list koji podsjeća da Hrvatska postaje 28. članica nakon desetogodišnjih pregovora koji su bili opterećeni teškim odnosima sa susjedima.

Pritom izdvaja Sloveniju koja je blokirala pristupne pregovore zbog graničnog spora, kao i odgode izručenja osumnjičenih za zločine nad hrvatskim Srbima sudu u Haagu.

Ugledni irski list navodi Josipovićeve riječi kako je Hrvatska spremna nositi se s gospodarkim teškoćama i kako europska politika štednje "neće ugroziti naše građane".

List The Independent bavi se Higginsovim predavanjem na Pravnom fakultetu u Zagrebu u kojem je upozorio da EU mora uzeti u obzir socijalne posljedice svoje politike štednje.

"Trebamo Europu koja je solidarna s najranjivijima među nama, koja svoju energiju i predanost usmjerava na održivi rast i otvaranje radnih mjesta toliko potrebnih za njihovo blagostanje", rekao je Higgins.

Predsjednik Higgins također je istaknuo da nam je potrebna humana Europa koja slavi ljudski duh, a ne "suhoparni tehnokratski red s ograničenom moralnom i intelektualnom osnovom", piše The Independent.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙