FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 28. lipnja

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 28. lipnja.

RIJEKA - Predstavnici Vlade i pulskog Uljanika u Rijeci će potpisati Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije 3. maj. Pulski će Uljanik za 83,3 posto dionica 3. maja platiti kupoprodajnu cijenu od jedne kune. U procesu restrukturiranja 3. maja, država će u idućih pet godina uložiti 847 milijuna kuna, a Uljanik će kao vlastiti doprinos u tom procesu uložiti 842 milijuna kuna. Riječki 3. maj je treće i posljednje brodogradilište s kojim su dovršeni pregovori u vezi privatizacije i restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta u poteškoćama. Uvjeti za potpisivanje Ugovora stvoreni su nakon pozitivnog mišljenja Europske komisije od 19. lipnja ove godine na dodatak Programa restrukturiranja i nacrt Ugovora o prodaji i prijenosu dionica. Time je i osiguran nastavak brodograđevne industrije te je ujedno ispunjen preostali dio obaveza u području restrukturiranja brodograđevne industrije, a koji proizlazi iz akta o pristupanju Hrvatske EU. Ugovor će u ime Vlade potpisati ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda, a nakon potpisivanja predviđene su izjave za medije (15,00 sati potpisivanje ugovora, 15,30 sati izjave za medije, 3. maj, Pulska 2).

SAVSKI MAROF - Tvrtka Pliva na proizvodnoj lokaciji u Savskom Marofu pred završetkom je jedne od najvećih investicija u povijesti kompanije, investicije vrijedne oko 100 milijuna američkih dolara. Pliva u Savskom Marofu gradi novi pogon za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija, a znatan dio investicije su ulaganja u očuvanje i zaštitu okoliša, odnosno u gradnju vlastitih postrojenja za obradu otpadnih voda i upravo završenog postrojenja za obradu procesnih plinova. Tim povodom Plivinu lokaciju u Savskom Marofu posjetit će ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović (10,00 sati, Pliva, Prudnička cesta 54, Prigorje Brdovečko).

ZAGREB - Na konferenciji za novinare bit će predstavljena novoosnovana Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk. Udruga okuplja velike, srednje i male otkupljivače i prerađivače mlijeka u Hrvatskoj s ciljem pružanja podrške u prilagodbi poslovanja hrvatskog mliječnog sektora zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU (10,30 sati, Europski dom, Jurišićeva 1).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu generalna skupština Europske federacije nacionalnih udruženja za pitku vodu i otpadne vode (EUREAU), a koja se u Zagrebu održava 27. i 28. lipnja. Predstavnici zemalja članica na redovnim skupštinama formiraju prijedloge i donose odluke radi promoviranja zajedničkih interesa u institucijama EU, adekvatnog korištenja mogućnosti politike EU i poticanja suradnje između članova. Do priključenja EU, Hrvatska u udruženju ima status promatrača (11,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Od 1. srpnja na 74 granična prijelaza između Hrvatske i susjednih zemalja članica Europske unije ukida se carinski nadzor, jer ulaskom u EU Hrvatska postaje i dio Carinske unije, zajedničkog gospodarskog prostora 28 zemalja temeljenog na slobodi kretanja roba, odnosno unutarnjoj trgovini i prometu roba bez carinskih formalnosti i naplate carinskih davanja među članicama. Tako će za robni promet unutar granica EU biti potrebna samo faktura, račun ili slični dokument, uz obvezu izvješćivanja u INTRASTAT, odnosno europski sustav za prikupljanje podataka o robnoj razmjeni među članicama EU. Obvezu izvješćivanja imaju svi obveznici PDV-a koji ostvaruju robnu razmjenu sa zemljama članicama EU i ostvaruju vrijednost robne razmjene višu od 1,7 milijuna kuna godišnje, a za to će od Porezne uprave morati zatražiti i svoj PDV identifikacijski broj.

ZAGREB - Nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju i na hrvatskom će se teritoriju provoditi jedinstveno carinsko postupanje, predviđeno pravilima Carinske unije, no izuzetak od tih pravila biti će granični prijelazi Klek i Zaton Doli, odnosno Neumski koridor na kojem se prekida kontinuitet teritorija EU i za koji vrijede posebna pravila, posebno u robnom prometu. Pravila za prijelaz kroz Neumski koridor ovise o vrsti, podrijetlu i vrijednosti robe i kreću se od prolaza samo uz račun, kada se radi o domaćoj robi vrijednoj do 10 tisuća eura, do ispunjavanja svih dosadašnjih carinskih postupaka, kada se radi o robnoj razmjeni sa zemljama izvan EU. Carinski postupci prvenstveno će ovisiti o carinskom statusu robe, koji se određuje podrijetlom robe.

ZAGREB - Konkurentni hrvatski izvoznici postat će na daleko većem europskom tržištu još konkurentniji, no onima koji se nisu prilagodili, uvozna konkurencija uzet će dio tržišta, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. U intervjuu Hini povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju Stojić kaže i da će strukturni nedostaci, fiskalno 'prepuštanje', regulatorne neizvjesnosti i uvozni konkurentski pritisci zasjeniti potencijalne koristi članstva u kratkom roku. Ističe da otvaranje velikog europskog tržišta predstavlja za hrvatske tvrtke veliku priliku, ali nosi i opasnosti.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel.: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodastvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙