FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska gubi utjecaj u zrakoplovnoj grupi IAG

MADRID, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Španjolska je izgubila izravan utjecaj zrakoplovnoj grupi International Airlines Group (IAG) u sklopu njezina kontroverznog restrukturiranja, nakon što je nacionalizirana Bankia prodala udio u toj zrakoplovnoj tvrtki za 675 milijuna eura.

Prošle je godine španjolska država pritekla u pomoć Bankiji s 24 milijarde eura da bi banka danas prodala 12 posto udjela u IAG-u u sklopu plana oporavka dogovorenog s vladom i Europskom unijom.

International Airlines Group (IAG) osnovan je 2011. spajanjem British Airwaysa i španjolske Iberije.

Gubici španjolske zrakoplovne kompanije potaknuli su IAG na restrukturiranje Iberije koje je uključivalo i otpuštanje na tisuće radnika, izazvavši prosvjede u zemlji gdje je nezaposleno više od četvrtine radne snage.

"Prisilna prodaja poput ove često ima opasne posljedice. Španjolska vlada trebala bi imati pravo glasa u jedinoj nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji koja igra važnu ulogu u gospodarstvu", rekao je Jose Maria Marin, profesor na sveučilištu National University of Distance Education (UNED).

Zbog prodaje udjela španjolska vlada izgubit će preko Bankije mjesto u upravi IAG-a. Međutim, određene mjere zaštite poslovanje Iberije, koje su uvedene prilikom udruživanja a uključuju, između ostalog, rute na kojima može letjeti, ostat će na snazi do 2016.

"Španjolski utjecaj u IAG-u se smanjuje", rekao je Cantor Fitzgerald, analitičar iz tvrtke Robin Byde. "Na Iberiju sada otpada oko 26 posto kapaciteta IAG-a ... možda su bili u pravu oni koji su tvrdili da spajanje ide više u korist BA", dodaje.

Kupci Bankijina udjela nisu poznati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙