FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I dalje neizvjesno oko Snowdenova odlaska iz Moskve

MOSKVA/ZAGREB , 27. lipnja 2013. (Hina) - Ekvadorske su vlasti u četvrtak izvijestile da se jednostrano i neopozivo odriču carinskih povlastica dogovorenih sa SAD-om, jer ne žele u pitanje dovesti vlastitu neovisnost zbog razmatranja zahtjeva za azilom Edwarda Snowena koji, kako tvrdi službeni Quito, još nije ni podnešen.

To je u četvrtak rekao ekvadorski ministar informacija Fernando Alvarado, a američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako SAD ne namjerava presresti zrakoplov u kojemu će se nalaziti Edward Snowden kojega ta zemlja traži zbog špijunaže, ukoliko taj bivši zaposlenik američke Nacionalne agencija za sigurnost otputuje iz zračne luke u Moskvi gdje se nalazi od nedjelje.

Obama je to kazao tijekom posjeta Dakaru, dodavši kako nije telefonom razgovarao o Snowdenu sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom niti s ruskim, Vladimirom Putinom, jer je, kako smatra službeni Washington riječ isključivo o pravnom pitanju.

Ruski su mediji u četvrtak izvijestili kako je Snowden propustio i današnji let za Kubu iz koje bi, kako se nagađa, trebao nastaviti putovanje za Ekvador.

Ruska novinska agencija Ria-Novosti prenosi kako Snowden ne može napustiti zračnu luku Šeremetjevo blizu Moskve jer nema valjanu putovnicu. Naime, službeni Washington izvijestio je kako je službena Snowdenova putovnica poništena.

Ekvadorske su vlasti u srijedu izvijestile da još nisu pokrenule postupak Snowdenova zahtjeva za azilom, budući da on još nije uspio doći ni do jednog njihova predstavništva.

Prema zadnjim informacijama švicarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je dobilo zahtjev američkih vlasti da se ispitaju Snowdenove aktivnosti za CIA-u u Ženevi, no Švicarci o tome žele detaljnije upute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙