FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I dalje se ne zna gdje je Snowden

MOSKVA, 24. lipnja 2013. (Hina/AFP) - I dalje je nepoznato mjesto na kojem se nalazi bivši zaposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden kojeg Washington optužuje za špijunažu i koji nije viđen u ponedjeljak u Moskvi, dok su Sjedinjene Države zaprijetile Rusiji odmazdom jer je ignorirala njihov zahtjev za izručenjem tog bjegunca.

Julian Assange, utemeljitelj organizacije WikiLeaks rekao je u ponedjeljak tijekom telefonske konferencije u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu u kojem i on izbjegava izručenje, da je Snowden na sigurnome, ne preciziravši gdje se Amerikanac nalazi.

Bivši zaposlenik CIA-e, čiju je putovnicu SAD poništio, otputovao je iz Hong Konga u nedjelju s izbjegličkim dokumentima koje mu je izdao Ekvador, rekao je Assage.

Sve je više kontradiktornih informacija o sudbini Snowdena, koji se nije ukrcao u zrakoplov na letu Moskva-Havana za koji je bio registriran i koji je poletio u ponedjeljak početkom poslijepodneva.

Prema izvoru bliskom tom predmetu na koji se poziva agencija Interfax, Snowden je napustio Rusiju.

"Edward Snowden je vjerojatno napustio Rusiju. Mogao je otići drugim letom. Malo je vjerojatno da su novinari svjedočili polijetanju njegova zrakoplova", rekao je taj izvor.

Jedan drugi izvor službi sigurnosti zračne luke je naveo službenoj agenciji Itar-Tass da se Amerikanac još nalazi u tranzitnom području zračne luke Moskva-Šeremetjevo.

Snowden je trebao iz Moskve otputovati na Kubu pa u Ekvador gdje je zatražio politički azil. Prema jednom izvoru moskovskih službi sigurnosti i novinarima agencije France presse on nije bio u zrakoplovu na tom letu.

Nakon polijetanja zrakoplova veleposlanik Ekvadora u Moskvi je rekao u ponedjeljak da ne zna gdje se Snowden nalazi, prenijela je agencija Ria Novosti.

Američki državni tajnik John Kerry je zaprijetio u ponedjeljak Kini i Rusiji posljedicama u njihovim odnosima s Washingtonom i ocijenio "vrlo razočaravajućim" činjenicu da je Snowden mogao putovati iz Hong Konga u Moskvu.

"Snowden je izdao svoju zemlju", rekao je šef američke diplomacije tijekom posjeta Indiji.

Washington je u ponedjeljak ujutro zahtijevao od Moskve da izbaci Snowdena i pozivao se na suradnju dviju zemalja, ali informirani izvori su rekli da Snowden ne može biti priveden i izručen jer nije prešao rusku granicu dok se nalazi u tranzitnoj zoni zračne luke Šeremetjevo.

WikiLeaks je na Twitteru kritizirao ponašanje Washingtona prema Rusiji i ocijenio ga "zastrašivanjem" i "kontraproduktivnim".

Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney je rekao da je Bijela Kuća tražila od Rusije da razmotri sve opcije izručenja Snowdena u Sjedinjene Države. Predsjednik Barack Obama je izjavio da njegova zemlja slijedi sve legalne puteve i radi s nekoliko drugih zemalja kako bi postigla uhićenje bivšeg savjetnika NSA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙