FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih dionica predvođen proizvođačima čipova

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice u utorak su blago porasle, predvođene proizvođačima čipova, nakon što je samouvjerena poslovna prognoza čelnika STMicroelectronicsa potaknula optimizam u vezi s tom industrijom.

Londonski indeks FTSE porastao je 0,52 posto na 6.559 bodova, frankfurtski DAX za 0,2 posto na 8.302 boda, a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, dosegnuvši 3.929 bodova.

Cijene dionica francusko-talijanskog proizvođača čipova STMicroelectronicsa porasle su 5,2 posto, a njegova njemačkog konkurenta Infineona za 2,6 posto nakon što je izvršni direktor STM-a Carlo Bozotti za pariški dnevni list Le Figaro izjavio kako u ovoj godini očekuje rast od pet do 10 posto.

"To potvrđuje pozitivan zamah kompanije i signalizira oporavak u tom sektoru“, kazao je trgovac iz Pariza.

Europske dionice oštro su pale na kraju prošlog tjedana kao posljedica strahovanja da će američki Fed uskoro početi smanjivati poticajne monetarne programe koje su u proteklih godinu dana pomogle rastu cijena.

U međuvremenu su taj strah prigušili slabi gospodarski pokazatelji iz SAD-a koji su pokazali neočekivan pad aktivnosti u industrijskom sektoru u svibnju.

Trgovina je u proteklim tjednima bila obilježena osjetnim oscilacijama i ključni su indeksi često na dnevnoj bazi rasli odnosno padali i više od jedan posto. U fokusu su ponajprije odluke središnjih banaka o nastavku odnosno smanjivanju poticajnih mjera za gospodarstvo, na koje su se ulagači u međuvremenu navikli i burno reagiraju na svaku naznaku promjena.

"Tržišta su jako napregnuta i jako nervozna", konstatirao je Lee Robinson iz hedge fonda Altana Wealth.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 2,1 posto, na 13.533 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙