FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinarska srijeda: budućnost Hine u jačanju kvalitete postojećih servisa i novim projektima

ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Jačanje kvalitete postojećih servisa i novi projekti, zasnovani na istraživačkim temama i kronologiji, šansa su da Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina), suočena s gubitkom od 10 milijuna kuna, vrati nekadašnji ugled i utjecaj na medijskom tržištu te izbjegne sudbinu Vjesnika, neki su od zaključaka tribine "Novinarska srijeda", koja je na temu stanja u nacionalnoj novinskoj agenciji, održana večeras u Hrvatskom novinarskom društvu.

Ravnateljica Branka Valentić ustvrdila je da su sadašnji problemi s kojima se suočava Hina dijelom prouzročeni globalnom ekonomskom krizom koja je pogodila medije, a dijelom promašenim projektima pregleda tiska, koji su godinama donosili gubitke, a koji se ukidaju kroz pokrenuto restrukturiranje Hine.

Naime, Upravno vijeće Hine početkom lipnja prihvatilo je odluku o restrukturiranju kojim se, uz ostalo, planira ukidanje tih projekata i zbrinjavanje 28 zaposlenika. S manjim brojem zaposlenih, koji se posljednjih godina popeo na 152, plan je da Hina početkom iduće godine počne poslovati pozitivno, rekla je ravnateljica, uvjerena da Hina, kao javni medij, ima budućnost na hrvatskom medijskom tržištu.

Novinarka Slavica Cvitanić, članica Upravnog vijeća Hine iz redova zaposlenika, istaknula je da se Hina ponovno fokusira isključivo na javni servis vijesti kao svoju osnovnu djelatnost, propisanu zakonom i statutom.

S obzirom na negativno poslovanje Hine u posljednje četiti godine, zbrinjavanje 28 Hininih djelatnika ocijenila je neizbježnim, naglasivši da je pritom "novinarsko-urednička osnova ostala netaknuta".

Nenad Bach, novinar i predsjednik Radničkog vijeća Hine, odbacio je nagađanja da će središnji servis, koji namjerava pokrenuti HRT, ugroziti opstanak Hine.

"Postoje dva javna servisa u Hrvatskoj - HRT i Hina. Ako će se pametno postupati i točno odrediti tko što radi, ima mjesta za oba", rekao je Bach. Odgovarajući na upit moderatorice Marijane Matković, što Hina može ponuditi tržištu što je bolje i drugačije od ostalih medija, istaknuo je da Hina trenutačno ima jedan od najjačih gospodarskih servisa u zemlji.

Lela Vujanić, stručna savjetnica u službi za medije Ministarstva kulture, potvrdila je da se arhivsku građu hrvatskog novinarstva izdvaja iz Hine te rekla da na novim osnovama Hina ima budućnost i perspektivu. Smatra i da Hinu ne treba promatrati kao izdvojen slučaj gubitaša, već u kontekstu javnih medija u Hrvatskoj. "Pitanje je želimo li uopće javne medije, koja bi im trebala biti funkcija i model financiranja", rekla je Vujanić, te najavila javnu raspravu o financiranju javnih medija iz pretplate. Odgovore o tome, kaže, trebala bi dati buduća medijska strategija, a, u slučaju Hine, i novi zakon o Hini koji se već priprema u Ministarstvu.

Vezano uz arhivsku građu hrvatskoga novinarstva, koju je Hrvatski sabor 2006. povjerio Hini, osiguravši ujedno oko 7,8 milijuna kuna u državnom proračunu za 2007. i 2008., Ivica Grčar, predsjednik Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), najavio je podizanje kaznene prijave protiv bivše ravnateljice Hine i Hine kao pravne osobe zbog kršenja autorskih prava novinara Vjesnika, čijim se člancima, tvrdi Grčar, raspolagalo kao da je riječ o vlasništvu države.

Tribina Novinarska srijeda nastavit će se, nakon ljetne stanke, na jesen, a jedna od prvih tema bit će Ministarstvo kulture, najavila je Matković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙