FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku tribina "Ustav i brak "(svake) obitelji"

OSIJEK , 17. lipnja 2013. (Hina) - Studentski zbor Pravnoga fakulteta u Osijeku organizirao je danas na tom fakultetu javnu tribinu "Ustav i brak (svake) obitelji", na kojoj je sudjelovalo stotinjak sudionika, te profesori fakulteta.

Gost tribine bio je i prof. Zvonimir Lauc, predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnoga fakulteta i član Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora, koji je posebno naglasio da je referendum koji traži Inicijativa "U ime obitelji" ustavan i legitiman. S obzirom na odgovarajući broj potpisa temeljem kojega građani traže da se provede referendum protiv uvođenja u Ustav institucije istospolnih brakova, Sabor mora o tome raspraviti i donijeti odluku. Ostaje pitanje koje će tijelo utvrditi rezultate referenduma, da li Predsjedništvo Sabora, Odbor za Ustav ili neko drugo, ili će se promjene Ustava o tom pitanju provoditi parlamentarno, znači redovnim putem, ostaje na prosudbi, rekao je Lauc.

Dodao je kako ostaje i mogućnost da Ustavni sud razmotri je li referendumsko pitanje na koje bi se trebalo odgovarati s da ili ne zakonit put donošenja odluka o tako delikatnoj temi.

Istaknuo je zadovoljstvo, što su studenti koji su sudjelovali u raspravi pokazali visoku dozu ozbiljnoga promišljanja, bez obzira da li su bili za ili protiv provođenja referenduma. Ukazivali su između ostalog da je Europska konvencija o tom pitanju iz 1950. godine tijekom vremena doživjela određene transformacije u životu, koji nameće suvremenost i nove tekovine demokratskog prosuđivanja.

Uglavnom, rekao je Lauc, ostaje činjenica da nije dobro niti da manjina nameće svoje ciljeve većini, ali i obveza da većina štiti interese manjine.

Romana Ćosić, predstavnica Odbora za projekte i suradnju Pravnoga fakulteta, rezimirajući današnju tribinu, rekla je kako se može reći da je pola studenata bilo za provođenje referenduma na kojem bi se građani očitovali jesu li za unošenje u Ustav RH odrednice po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca, a druga polovica je zastupala stavove da treba omogućiti istospolne zajednice. Ovi drugi, rekla je Ćosić, zamjerali su između ostalog Inicijativi "U ime obitelji" što tvrde da iz njih ne stoji Katolička crkva "premda je svima jasno da je istina drukčija".

Zagovornici pak da se provede referendum i u Ustav ugradi da je brak zajednica muškarca i žene, tvrde, da ako se to ne učini, "primjerice slijedeć korak može biti da se u Ustav uvede odredba da je brak zajednica ljudi, a moglo bi se dogoditi i ozakonjenje naprimjer braka sa životinjama".

Na tribini je sudjelovala i profesorica Branka Rešetar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Osijeku, koja je iznijela primjere reguliranja odnosa muškarca i žene kroz povijest. Između ostalog, navela je kako je brak u 15. stoljeću postao predmet ugovora bilo civilnog braka ili kanonskog.

Inicijativa "U ime obitelji" prikupila je 750 000 potpisa za raspisivanje referenduma o braku, te traži od Sabora da raspiše referendum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙