FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijepori oko presude Ustavnog suda o reviziji branitelja HVO-a

MOSTAR, 26. lipnja 2013. (Hina) - Ustavni sud Federacije BiH naložio je u srijedu ministru branitelja Federacije BiH Zukanu Helezu da ispoštuje odluku predsjednika Živka Budimira te raspusti nezakoniti Revizijski odbor za koordinaciju što su u braniteljskim udrugama Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ocijenili još jednim dokazom nezakonite revizije na štetu Hrvata.

Helez je najavio da će nastaviti provedbu revizije braniteljskih prava zbog zahtjeva MMF-a da se smanje izdvajanja novca za te kategorije.

Kako je priopćeno iz Ustavnoga suda FBiH federalni ministar za pitanja branitelja mora poštovati odluku o razrješenju članova Revizijskog tima za koordinaciju a koju je donio predsjednik FBiH Živko Budimir u travnju prošle godine. Riječ je o timu timu koji je zadužen za planiranje, nadzor i koordiniranje revizije korištenja braniteljskih prava čije je članove razriješio Budimir zbopg čega se postavlja u pitanje zakonitost provede cjelokupne revizije. Umjesto članova koje su predložile udruge HVO-a, Helez je imenovao svoje predstavnike.

"Ustavni sud FBiH je jasno rekao da je Helez bio dužan provesti odluku predsjednika FBiH. Sada ćemo razmotriti posljedice i postupke koji slijede nakon ovakve odluke Ustavnog suda FBiH", rekao je predsjednik Budimir nakon izricanja presude.

Ranije je Budimir upozorio kako revizijom koordiniraju isključivo djelatnici Ministarstva za pitanja branitelja FBiH koji su u sukobu interesa te da nema autentičnih predstavnika udruga HVO-a.

Koordinacija braniteljskih udruga pozdravila je odluku Ustavnoga suda Federacije BiH te je zatražila hitnu obustavu nezakonite revizije kao i poništenje svih do sada donesenih rješenja na štetu pripadnika HVO-a.

Do sada je izrečeno i nekoliko presuda Vrhovnog suda Federacije BiH koji je osporio oduzimanje stečenih braniteljskih prava pripadnicima HVO-a, a u pojedinim općinama u Hercegovini zabrainili su pristup braniteljskoj dokumentaciji zbog čega je ministar Helez zaprijetio obustavom isplate svih naknada, invalidnina i mirovina.

Helez je u srijedu najavio da će nastaviti provedbu revizije poštujući odluke Ustavnoga suda Federacije BiH te tvrdi da odluka ne dovodi u pitanje samu reviziju.

Na prvoj sljedećoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ministar Zukan Helez će predložiti mjere i aktivnosti na provođenju današnje odluke Ustavnog suda Federacije BiH, ali revizija se nastavlja jer je to zakonska obaveza koja nema alternative zbog aranžmana s MMF-om, stoji u priopćenju iz njegova ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙