FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PZU spreman za privatizaciju Croatia osiguranja

VARŠAVA, 18. lipnja 2013. (Hina) - Najveće poljsko osiguravajuće društvo PZU želi investirati u Croatia osiguranje u procesu njegove privatizacije kako bi osvojilo vodeću poziciju u Hrvatskoj i započelo širenje u jugoistočnu Europu, rekao je na današnjem susretu s hrvatskim novinarima u Varšavi predsjednik Uprave PZU-a Andrzej Klesyk.

Naš potencijalni ulazak u Croatia osiguranje ne valja shvatiti tek kupnjom, već investicijom, kaže Klesyk.

"Hrvatska je dovoljno velika sama po sebi, ali i dobra kao startna pozicija u jugoistočnoj Europi", dodaje.

Na pitanje bi li u slučaju kupnje PZU promijenio ime Croatia osiguranju odgovorio je da to svakako ne bi bio dobar potez zbog široke prepoznatljivosti branda Croatia osiguranja u Hrvatskoj, gdje je ono sinonim za osiguravajuću djelatnost kao što je PZU u Poljskoj.

Na pitanje s kojim bi vlasničkim udjelom u Croatia osiguranju PZU bio zadovoljan, kaže da im je dugoročni cilj imati većinski udio, ali da kratkoročno može zamisliti i manji paket dionica.

U svakom slučaju, kaže čelnik PZU-a, cilj je mogućnost konsolidiranja Croatia osiguranja u PZU-ove financijske izvještaje.

Dodaje da bi PZU-u odgovaralo da kad bi hrvatska Vlada dugoročno imala svoj udjel u Croatia osiguranju.

Klesyk kaže da Croatia osiguranje ne bi ostalo izvan interesa PZU-a ni da ta tvrtka uspije akvizirati slovenski Triglav.

Na pitanje je li preuzimanje Croatia osiguranja biti ili ne biti za PZU-ovu strategiju u jugoistočnoj Europi, rekao je da je to sto posto tako.

"Ne uspijemo li investirati u Croatia osiguranje i/ili Triglav, morat ćemo priznati da je tržište europskog jugoistoka za nas zatvoreno", kaže Klesyk.

Srbija po njegovim riječima nije opcija, jer tamošnje tržište nije u dovoljnoj mjeri razvijeno, a treba respektirati i činjenicu da Hrvatska ulazi u EU.

Čim hrvatska Vlada otvori privatizacijski natječaj, kaže Klesyk, PZU je spreman sudjelovati jer ima dovoljno kapitala i gotovine.

Upitan je li PZU hrvatske novinare pozvao u Varšavu jer ima nekih novih saznanja u vezi privatizacije Croatia osiguranja, odgovorio je da ne zna ništa više nego što je znao tijekom posjeta gospodarsko-političkog izaslanstva Poljske Hrvatskoj u svibnju, kad je također istaknuo zainteresiranost PZU-a za Croatia osiguranje.

"Već sam ministru Liniću prije godinu dana rekao da smo tvrtka koja kotira na burzi i da nećemo nastojati doći do potencijalnih informacija o Croatia osiguranju na neprofesionalan način. Čekamo službene informacije i želimo sudjelovati u službenom postupku", kaže Klesyk.

PZU je najveći poljski osiguravatelj sa 32 postotnim udjelom na poljskom tržištu neživotnih te 43 postotnim udjelom u životnim osiguranjima.

Prosječna godišnja bruto zaračunata premija PZU-a je približno 4,5 milijardi eura. Prošlu je godinu ta kompanija završila s neto dobiti od 778 milijuna eura.

Najveći pojedinačni dioničar PZU-a sa 35 posto vlasništva je poljska država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙