FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni tajnik UN osudio napade na libanonske vojnike

NEW YORK, 24. lipnja 2013. (AFP) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Libanonce da u potpunosti poštuju autoritet države i njenih instituciaj nakon što je u sukobima s pristašama radikalnog sunitskog čelnika ubijeno 16 libanonskih vojnika.

Uloga libononskih oružanih snaga je "zaštita svih Libanonaca", poručio je glavni tajnik osuđujući napade na libanonske vojnike, rekao je Banov glasnogovornik Martin Nesirky.

"Međunarodna zajednica jedinstvena je u potpori libanonskom integritetu, sigurnosti i stabilnosti", naglasio je glavni tajnik UN-a.

Šesnaest libanonskih vojnika je poginulo u sukobu sa sunitskim ekstremistima koji je u nedjelju izbio u Sidonu, na jugu zemlje.

Prema vojnim izvorima, sukob je izbio nakon što su snage sigurnosti privele sljedbenika militantnog sunitskog klerika Šeika Ahmeda al-Asira. Njegovi pristaše su odgovorile napadom na kontrolnu točku libanonske vojske.

Snage sigurnosti tvrde da su u sukobu poginula i dvojica sunitskih militanata, ali točan broj trenutno nije moguće utvrditi jer se džamija s Asirovim pristašama nalazi u okruženju. Nakon dva dana žestokih okršaja, džamija je pretrpila velika oštećenja.

Sunitski i šijitski muslimani u Sidonu su podijeljeni oko prirode sukoba u Siriji, gdje se većinom sučeljuju sunitski pobunjenici i alaviti predsjednika Bašara al-Asada. Alaviti su ogranak šijitskog islama. Napetosti su posebice narasle nakon što je libanonska šijitska skupina Hezbolah poslala borce u Siriji kako bi Asadovim snagama pomogli u zauzimanju strateškog pograničnog grada.

Asir, čiji pristaše zamjeraju libanonskoj vojsci da štiti borce Hezbolaha, pozvao je ljude diljem zemlje da mu se pridruže, a "časnim" vojnicima je poručio da dezertiraju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙