FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Sezonski prilagođen indeks potrošačkih cijena u Sjedinjenim Državama blago je porastao u svibnju, nakon pada u prethodnom mjesecu, izvijestilo je danas ministarstvo rada. Indeks potrošačih cijena u prošlom je mjesecu porastao 0,1 posto u odnosu na travanj kada se smanjio 0,4 posto. Ako se izuzmu cijene energije i hrane, koje bilježe najveće oscilacije, temeljni je indeks cijena porastao 0,2 posto, dvostruko brže nego u prethodnom mjesecu, signalizirajući snažniju potražnju u američkom gospodarstvu. Cijene energije porasle su 0,4 posto, dok su cijene hrane smanjene 0,1 posto. Na godišnjoj razini ukupni indeks cijena porastao je u svibnju 1,4 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Ako se izuzmu cijene hrane i energije, indeks pokazuje povećanje temeljnih cijena za 1,7 posto, isto kao i u prethodnom mjesecu. Upravo će taj podatak biti u fokusu dužnosnika središnje banke na dvodnevnom sastanku koji počinje danas, a trebao bi iznjedriti smjernice o programu poticaja za gospodarstvo. Iako je podatak o godišnjoj inflaciji temeljnih cijena i dalje ispod Fedove ciljane razine od dva posto, njegova stabilizacija mogla bi učvrstiti dužnosnike središnje banke u namjeri da smanje program poticajnih mjera za gospodarstvo.

LJUBLJANA - Slovenske banke ostvarile su u prva četiri mjeseca ove godine 41,5 milijuna eura gubitka prije oporezivanja, pokazuju podaci novog izvješća o poslovanju banaka koje je u utorak potvrdila slovenska središnja banka. Kvaliteta kreditnog portfelja slovenskih banaka opet je u malom padu pa su banke za rezervacije i otpise morale izdvojiti pola svojih bruto prihoda. Loših kredita, a to su potraživanja čija naplata kasni više od tri mjeseca, u travnju ove godine je bilo 15,2 posto, što je povećanje u odnosu na ožujak, kad ih je bilo 14,6 posto. Ukupna bilanca banaka smanjila se za 450 milijuna eura, odnosno za 8,5 posto na godišnjoj razini, a nastavlja se smanjivanje kreditne aktivnosti banaka. To je, po ocjeni središnje banke, u prvom redu posljedica smanjivanja depozita nebankarskog sektora i smanjene štednje stanovništva izazvanog mjerama štednje, rastom nezaposlenosti i padom realnih prihoda građana.

LJUBLJANA - Skupština dioničara Mercatora u utorak nije dala razrješnicu nekadašnjem direktoru te tvrtke Žigi Debeljaku koji je do sredine prošle godine vodio najveći slovenski trgovački lanac te njegovim tadašnjim suradnicima u upravi i nadzornom odboru. Umjesto odlučivanja o raspodjeli dividendi, kako je to bilo uobičajeno na skupštinama dioničara ranijih godina, postavljala su se pitanja o odgovornosti za sadašnje gubitke Mercatora i za to što je odbijena ponuda Agrokora od prije godinu i pol dana, kada se za dionicu Mercatora moglo dobiti 221 euro, mnogo više od cijene kojom je u petak zaključen kupoprodajni ugovor Agrokora i prodajnog konzorcija vlasnika 53 posto dionica. Protiv razrješnice Debeljaku, kojega neki smatraju odgovornim da je različitim manevrima spriječio prihvaćanje tadašnje Agrokorove ponude, glasovalo je 83 posto prisutnih dioničara Mercatora, a razrješnice nisu potvrđene ni suradnicima Debeljaka u tadašnjoj upravi Meliti Koblezen i Peteru Zavrlu. Dioničari su dali razrješnicu sadašnjem direktoru Mercatora Toniju Balažiču, koji je Mercator preuzeo sredinom prošle godine i radi na njegovu poslovnom i financijskom restrukturiranju. Balažič je rekao da će tek revizija poslovanja Mercatora od 2007. do 2011. godine, koju radi revizijska kuća Price waterhouse Cooper, pokazati postoji li pravni temelj za utvrđivanje moguće odštetne odgovornosti prijašnje uprave i direktora za loše akvizicije i projekte u tim godinama. Nalazi revizije trebali bi biti poznati do 15. kolovoza.

BEOGRAD - Hrvatska je turistima iz Srbije, iako zemljopisno najbliža, tek sedma destinacija po izboru za godišnji odmor i broju registriranih odlazaka, a srpskom je tržištu i dalje najinteresantnija Istra, Kvarner te otoci, posebice Hvar i Korčula, izjavio je za Hinu ravnatelj Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić. Ove godine se, po procjenama YUTA, očekuje da će u ljetnoj sezoni srbijanske turističke agencije u Hrvatsku odvesti ukupno 5.000 do 7.000 ljudi kroz klasičnu turističku ponudu, ali će gostiju svakako biti više. Procjena je da u inozemstvu godišnje ljetuje između 800.000 i milijun građana Srbije, njih oko 600.000 putuje preko turističkih agencija, a ostali idu u vlastitoj organizaciji. Oko 70 posto ih ljetuje u Grčkoj, koja je najtraženija destinacija, a slijede Turska, Španjolska, koja je ove godine traženija od Egipta, zatim Tunis, Bugarska, Crna Gora i Hrvatska.

LONDON - Euro je danas na međunarodnim tržištima blago oscilirao prema dolaru, nakratko dosegnuvši najvišu razinu u četiri mjeseca, dok ulagači u potrazi za daljnjim smjernicama čekaju sutrašnji ishod sastanka američke središnje banke Fed i poruke njegova čelnika. Euro se tijekom dana stabilizirao na 1,3344 dolara, što znači da je oslabio 0,17 posto u odnosu na zatvaranje u prethodnoj trgovini. Ranije je nakratko dosegnuo 1,3399 dolara, najvišu razinu u četiri mjeseca. Dolar je na izrazitijem dobitku bio prema jenu, od 1,22 posto, i njime se trgovalo po 95,64 jena. Time je odskočio s najniže razine u dva mjeseca od 93,75 jena, na koju se spustio prošli četvrtak. Podršku euru pružio je danas indeks njemačkog instituta ZEW koji je pokazao blago poboljšana očekivanja analitičara i ulagača vezana uz njemačko gospodarstvo. Dolar je danas odskočio s najniže razine u dva mjeseca prema jenu, no njegovi će daljnji dobitci ovisiti o smjernicama koje će Fed dati u vezi monetarne politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙