FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna zajednica protiv pritisaka na javne emitere BiH

SARAJEVO, 24. lipnja 2013.(Hina) - Ključne međunarodne organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini i američko veleposlanstvo u toj zemlji u ponedjeljak su kritizirali najave političara iz Republike Srpske da će zatražiti ukidanje postojećeg sustava financiranja javnih radio-televizijskih emitera.

"Inicijative koje idu k tome da se ukinu uspostavljeni mehanizmi financiranja javnih emitera nisu sukladne europskoj perspektivi BiH", stoji u izjavi koju je objavila misija OESS-a u BiH u ime delegacije EU u toj zemlji, Ureda Visokog predstavnika (OHR), posebne predstavnice OESS-a za slobodu medija i veleposlanstva SAD.

Upozorenje je odgovor na najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će potaknuti ukidanje zakona kojim je utvrđen sadašnji način prikupljanja RTV pristojbe.

Od te pristojbe polovica se izdvaja za BHRT, a po 25 posto za entitetske radiotelevizije.

Umjesto takva zakona, Dodik želi da se sva prikupljena pretplata s teritorija RS koriste isključivo za financiranje rada RTRS. Tu inicijativu je Dodik najavio prije dva tjedna kada je ustvrdio da BHRT radi protiv interesa RS.

Optužbe je temeljio na načinu na koji je ta kuća izvještavala o prosvjedima građana u Sarajevu.

Međunarodne organizacije u BiH pozvale su političare da se umjesto takvim inicijativama usredotoče na na uspostavu korporacije javnih emitera koji bi, između ostalog, trebali osigurati prelazak s analognog na digitalno emitiranje u čemu BiH kasni nekoliko godina.

"Taj se proces mora završiti do kraja 2014., što je rok koji je odredila Međunarodna unija za telekomunikacije", stoji u izjavi međunarodnih organizacija.

One također podsjećaju Dodika i ostale političare u BiH da javni emiteri imaju uređivačku neovisnost, a za sva pitanja u vezi sa sadržajem programa što ga emitiraju adresa je Regulatorna agencija za komunikacije.

Međunarodne organizacije u BiH snažno zagovaraju profesionalne, neovisne i nepristrane medije koji su ključni za funkcioniranje demokratskih društava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙