FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strikić: smjena uprave u karlovačkoj Općoj bolnici je politička

KARLOVAC, 21. lipnja 2013. (Hina) - Karlovačka Opća bolnica dobila je Sanacijsko vijeće u kojem su Iva Šuman, koja je na njegovu čelu, te članovi Ivo Ćaleta i Želimir Korać, a za sanacijskog upravitelja imenovan je Rade Cvjetičanin, a takvu odluku Vlade RH dosadašnji ravnatelj bolnice Nedjeljko Strikić nazvao je političkom.

Kirirug Strikić (HDZ) rekao je da je odluka bila očekivana jer je Županijska skupština kao osnivač bolnice još u siječnju sanaciju odlučila prepustiti vladi.

"Što je to drugo nego politička smjena SDP-a kad je karlovačka bolnica jedina od svih hrvatskih bolnica koja u proteklih pet godina nije ostvarila ni lipu novog duga te je jedna od dviju bolnica kojima je Državna revizija prihvatila poslovanje potpuno bezuvjetno, bez primjedaba na rad", ocijenio je za Hinu Strikić.

Po njegovim riječima, dug bolnice je oko 34 milijuna kuna, a prije pet godina, kada je dosadašnje upravno vijeće preuzelo upravljanje, bio je veći od 40 milijuna.

Župan Ivan Vučić podsjetio je pak da je 2001. Karlovačka županija dobila upravljačka ili osnivačka prava na bolnicu zajedno s 36 milijuna kuna gubitka.

"Država je provela svoju odluku i samo se nadam da će upravljane bolnicom biti na korist ustanove, zaposlenika i korisnika. Mi smo osnivačka prava privremeno predali državi i sada tek treba vidjeti kako će se dalje realizirati poslovi i projekti koji su kao posebne stavke predviđene u županijskome proračunu, posebno one koje se odnose na tzv. decentralizirana financijska sredstva", rekao je Vučić. Napomenuo je da će Karlovačka županija i dalje upravljati s još 12 zdravstvenih ustanova.

Vladinom jučerašnjom odlukom razriješeni su i dosadašnji predsjednik upravnog vijeća karlovačke Opće bolnice Željko Gojšić te članovi Josip Zaborski i Ana Stavljenić-Rukavina.

Županijska vijećnica i bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina (HSS) kritizirala je pri odlučivanju o prepuštanju bolnice državnoj sanaciji takav model i nazvala ga "pukim oblikom centralizacije", uz argument da pet uzastopnih godina pozitivnog poslovanja jedne bolnice potvrđuje da je racionalizacija postignuta te da "samo treba pokriti stare dugove koji se vuku još od Domovinskog rata".

U karlovačkoj bolnici danas se nitko od novoimenovanih nije pojavio, niti je stigla odluka vlade koja je jučer upravna vijeća zamijenila sanacijskim u županijskim bolnicama u Požegi, Vinkovcima, Koprivnici, Sisku, Varaždinu, Virovitici i Zaboku te u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Klenovniku, Specijalnoj bolnici za kronične bolesti u Novome Marofu i u Neuropsihijatrijskoj bolnici "Dr. Ivan Barbot" u Popovači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙