FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gojan: Na HRT-u su i dalje problem međuljudski odnosi

ZAGREB, 22. svibnja 2013. (Hina) - Na HRT-u su i dalje problem međuljudski odnosi, istaknula je večeras predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u Elizabeta Gojan, na tribini koja je na temu stanja na HRT-u okupila velik broj zainteresiranih u Novinarskom domu.

"Problem su, naravno, međuljudski odnosi koji nisu bolji", rekla je Gojan koja je netransparentnim ocijenila nedavni natječaj za urednike na nacionalnom radiju i televiziji.

"Od 193 ljudi, mi znamo samo za imena koja su ušla u uži krug", navela je. Za nedavno smijenjenog v.d. urednika informativnog programa HTV-a Domagoja Novokmeta rekla je da se jako trudi prikazati žrtvom, ali da se od prvog dana vidjelo da nije dorastao toj funkciji jer su se greške događale svakodnevno.

HDZ-ov predstavnik na tribini i član saborskog odbora za medije Jasen Mesić ponovno je kritizirao Zakon o HRT-u koji je donijela vladajuća koalicija, a koji daje prevelike ovlasti glavnom ravnatelju. Istaknuo je kako sadašnji način imenovanja ravnatelja ne traži određeni politički konsenzus u Saboru što, upozorio je, može dovesti do lošeg stanja na HRT-u, kakvo je danas.

"Kad vam dvije trećine zaposlenih glasa protiv nekoga za koga očekujete da bude autoritet na prvom, drugom, trećem i četvrtom programu, a vi mu dajete povjerenje, onda tu automatski imate lošu radnu atmosferu", ocijenio je Mesić.

Suprotno HDZ-u, HNS-ov član spomenutog saborskog odbora Goran Beus Richembergh naglasio je kako je promjena Zakona o HRT-u bila nužna, istaknuvši da je novi zakon donio visoku razinu ovlasti i odgovornosti, pa i glavnog ravnatelja.

Ustvrdio je da aktualno stanje na HRT-u uopće nije lošije nego ranijih godina. "Imali ste permanentnu krizu rukovođenja bez mogućnosti da uprete prstom u adresu na kojoj se nalazi odgovornost. To sad nije slučaj", istaknuo je Richembergh.

Iz GONG-a pak upozoravaju na slučaj potencijalnog sukoba interesa glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, zbog čega su i zatražili njegovu smjenu.

"Kako može novinar HRT-a prozivati ministra, gradonačelnika ili bilo koga u javnosti da je u nedopuštenom sukobu interesa ili da treba objaviti neke informacije koje ne želi, ako u vlastitoj kući nema primjer dobre prakse", kazala je zamjenica izvršnog direktora GONG-a Jelena Berković.

Predsjednica Programskog vijeća HRT-a Nina Obuljen pozvala je televizijske i radijske pretplatnike da koriste instituciju predstavnika povjerenika za usluge i na taj način sudjeluju u kreiranju programa. Taj povjerenik, napomenula je, služi kao kanal komunikacije prema Programskom vijeću.

Glavni ravnatelj Goran Radman je s najbližim suradnicima raspravu pratio iz publike i nije sa javljao za riječ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙