FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ured talibana u Dohi nije veleposlanstvo (SAD)

NEW YORK, 20. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države smatraju da se prema predstavništvu afganistanskih talibana u Dohi ne treba odnositi kao prema veleposlanstvu, rekla je u četvrtak zamjenica američkog izaslanika u UN-u Rosemary DiCarlo tijekom rasprave u Vijeću sigurnosti.

Američki predsjednik Barack Obama i afganistanski Hamid Karzai predložili su Kataru da pomogne pri otvaranju ureda kako bi se ubrzali mirovni pregovori s islamističkim pobunjenicima, podsjetila je.

"No mi ne priznajemo naziv 'islamski emirat Afganistan' i zadovoljni smo što je Katar pojasnio da je naziv ureda 'politički ured afganistanskih talibana'", dodala je.

"Prema uredu se ne treba odnositi i ne treba ga se predstavljati kao veleposlanstvo ili neki drugi ured koji zastupa afganistanske talibane a smatrao bi se emiratom, vladom ili suverenim entitetom", rekla je američka diplomatkinja.

Washington smatra otvorenje ovog ureda kao "prvi važan korak" prema političkom rješenju u Afganistanu, rekla je.

Talibani i Amerikanci su u utorak najavili "skori" nastavak kontakata radi mirovnih pregovora, pošto je u Dohi otvoreno talibansko predstavništvo, što je povijesni događaj nakon 11 godina rata. No ta je vijest jako naljutila Hamida Karzaja.

Kabulu se napose nije svidio naziv talibanskog ureda u Dohi, "islamski emirat Afganistan" kako se nazivala vlada islamističkog pokreta od 1996. do njezina pada 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙