FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu sjednice donijela Godišnji program strateških robnih zaliha za 2013. godinu, priopćeno je iz odjela za odnose s javnošću Vlade RH. Izmijenjena je Odluka o imenovanju zastupnika povodom tužbe Republike Hrvatske, a kako se navodi, pravilima Suda određeno je da se podnesci stranaka klasificiraju određenim stupnjem tajnosti. Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o održavanju zgrada, navodi se i dodaje kako Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Vlada danas nije prihvatila amandman na prijedlog zakona o zaštiti okoliša kojim SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy traži osnivanje Nacionalne parkovne agencije, a resorni ministar Mihael Zmajlović nakon sjednice izjavio je kako je njegov, kao i stav struke da će se više postići unaprjeđenjem postojećeg sustava. Zmajlović je izjavio da amandman nije prihvaćen "s obzirom na to da i hrvatska i međunarodna struka ima vrlo snažne argumente kojima se protivi osnivanju takve agencije i nema dokaza niti argumenata da bi to predstavljalo racionalizaciju sustava". Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu sjednice donijela Godišnji program strateških robnih zaliha za 2013. godinu.

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je danas s 15.000 kuna ministricu kulture Andreu Zlatar Violić zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ministrica je kažnjena zato što u trenutku stupanja na dužnost nije prebacila svoja upravljačka prava s tvrtke Druga strana d.o.o. - izdavača časopisa Zarez, koji je dobivao sredstva od Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo čije članove imenuje ministrica. Pritom je Povjerenstvo ocijenilo kako nema elemenata da je ministrica Zlatar Violić pogodovala trgovačkom društvu "Druga strana" u kojem je imala vlasnička prava.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić ustvrdio je danas kako je presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda da je Kolektivni ugovor u zdravstvu ništetan, pokazatelj uvođenja reda u zdravstveni sustav. Ministar Ostojić je novinarima nakon sjednice Vlade rekao kako ta presuda ne znači da je država pobijedila sindikate nego da je "pobijedila pravda i zakon". Poručio je da će njegovo ministarstvo postupiti sukladno odluci suda koji je ugovor proglasio ništetnim.

ZAGREB - Saborska oporba prozvala je danas zastupnike vladajuće koalicije da ih uopće ne zanima stanje u zdravstvenom sustavu koje se, tvrde, u godinu i pol dana koalicijske vlasti bitno pogoršalo. HDZ je, kaže bivši ministar zdravstva Darko Milinović, upozoravao da će doći do kolapsa zdravstvenog sustava i to se dogodilo – za mandata ministra Rajka Ostojića povećane su liste čekanja, dug zdravstva i deficit državnoga proračuna. Nakon višekratnih prozivki oporbe, ministar zdravlja Rajko Ostojić nakratko se ipak pojavio u Hrvatskom saboru, poručio zastupnicima da se netko mora baviti raščišćavanjem nereda koji je iza sebe ostavila bivša vlada i otputovao u Luksemburg, na sastanak ministara EU.

ZAGREB - Nezavisni cestarski sindikat najavio je danas da će pokrenuti akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Ako Vlada ne odustane od koncesije za autoceste, mi ćemo zajedno s ostalim sindikatima i zainteresiranim udrugama u listopadu početi prikupljati potpise za referendum, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Mijat Stanić. On ne sumnja da će bez problema prikupiti dovoljan broj potpisa jer smatra da je protivljenje koncesijama na stratešku državnu imovinu u skladu s općim raspoloženjem javnosti. Referendumsko pitanje glasilo bi: Jeste li za to da Vlada bez suglasnosti građana putem referenduma ne može prodavati, davati u koncesiju i monetizirati stratešku državnu imovinu (autoceste, plovne putove, vode, šume...).

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) danas je najavio suradnju između Gradske skupštine i Gradske uprave na dobrobit građana i rekao da u Skupštini pritom neće biti koalicija niti trgovine, dok izvršna vlast i odgovornost za nju u cijelosti pripada gradonačelniku Milanu Bandiću. "Mi smo ovdje da donosimo najbolje odluke, a ne da opstruiramo izvršnu vlast", izjavio je Kosor novinarima po završetku sjednice na kojoj je izabrano i četvoro potpredsjednika: Jelena Pavičić Vukičević (Nezavisna lista M. Bandića), koja će tu dužnost obavljati profesionalno, zatim Vesna Sudar (HSU), Andrija Mikulić (HDZ) i Davor Bernardić (SDP).

KARLOVAC - U karlovačkoj Gradskoj vijećnici danas su održane dvije konstituirajuće sjednice te je utemeljena Županijska skupština i Gradsko vijeće Karlovca. Predsjednik Županijske skupštine je Željko Bokulić (HSP AS), a dopredsjednici su Josip Zaborski (HDZ) i Boris Ožanić (SDP). Predsjednik karlovačkoga Gradskog vijeća je Mihovil Stanišić (HSP), a dopredsjednici su Predrag Pavlačić (HSS) i Marina Novaković Matanić (SDP).

SINJ - Nakon neuspješnog pokušaja konstituiranja novog Gradskog vijeća Sinja početkom tjedna, predsjednica sinjskog SDP-a Nataša Poparić danas je uputila javni poziv strankama i listama koje imaju mandate da se dogovore oko izbora predsjednika Vijeća makar, do donošenja proračuna, slučajnim odabirom. Gradsko vijeće se ne može konstituirati bez izbora predsjednika, a kako je jasno da volje nije bilo, nije vjerojatno da će je biti na novoj sjednici osim ako se dogode nove okolnosti kao što su političke trgovine mandatima, mišljenja je Poparić, koja naglašava kako SDP neće sudjelovati ni u kakvim koalicijama.

KRAPINA/ZLATAR - Županijski krapinsko-zagorski HDZ optužio je SDP da je kupnjom jednog vijećnika (ZDS) i koaliranjem s bivšim gradonačelnikom Zlatara Marijanom Đurekom, nepravomoćno osuđenim na tri godine zatvora, išao protiv volje građana, koji su na izborima najveći broj glasova za Gradsko vijeće Zlatara dali koaliciji HDZ-ZDS. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek je na današnjoj konferenciji za novinare u Krapini ustvrdio SDP da je „kupio“ jednog vijećnika Zagorske demokrastke stranke (ZDS) iako HDZ ima potpisani sporazum s tom strankom o zajedničkom nastupu u gradskom vijeću. Taj je postupak krajnje nemoralni čin, rekao je.

NOVSKA - Polaganjem prisege i izborom predsjednice i zamjenice Gradskog vijeća popodne je u Novskoj konstituirana gradska vlast, a u novom sazivu Gradskoga vijeća HSLS, HSP i SDP imaju 9 vijećničkih mjesta, a HDZ, HSS, HČSP i BUZ 8. Za predsjednicu Gradskog vijeća izabrana je Nikolina Šepović (HSP), a za njenu zamjenicu Milena Pavković Novotni (SDP). Prisegu je položio i novi gradonačelnik Vlado Klasan te njegovi zamjenici Tomislav Baić i Vedran Mihaljević - svi iz HSLS-a.

ZAGREB - Predstavnici nekoliko udruga danas su ispred Banskih dvora izrazili nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom Zakona o strateškim investicijskim projektima tvrdeći da je netransparentan i da omogućava prečice za "povlaštene investitore". Rizici po prostor, javna dobra i transparentnost upravljanja i dalje su prisutni u predloženom zakonu, upozorili su članovi udruga nakon što je Vlada danas prijedlog zakona uputila u saborsku proceduru.

ZAGREB - Veljko Kajtazi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora pozvao je danas sve Rome da na vrijeme predaju zahtjeve za legalizaciju objekata, a najkasnije do 30. lipnja, jer iza tog datuma nema više mogućnosti prijave legalizacije.

ZAGREB - Srpski demokratski forum (SDF) podnijet će prijedlog Ustavnom sudu za ispitivanje zakonitosti i ustavnosti izmjene i dopune Zakona o PPDS-u (područja posebne državne skrbi) za koji su danas ustvrdili da je diskriminatoran i da je njime ova Vlada verificirala, kako kažu, politiku HDZ-a radeći namjerne demografske promjene.

ZAGREB - Svjetski dan izbjeglica obilježen je danas nogometnim turnirom u Sportskom centru Utrina između tražitelja azila i lokalnog nogometnog kluba, a održana je i utakmica između djece iz lokalne zajednice i djece tražitelja azila te postavljena izložba kreativnih radova tražitelja azila, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, UNHCR-a, Hrvatskog Crvenog križa (HCK) i Centra za mirovne studije.

KARLOVAC - Predsjednik Općinskog suda u Karlovcu Tomislav Maras pokrenut će upravni spor protiv Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) zbog rješenja kojim se tom sudu zabranjuje objavljivati osobne podatke stranaka u kaznenim postupcima, doznaje se od glasnogovornice tog suda Irena Šegavić. Pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, AZOP je ustvrdio da je općinska sutkinja Elma Kaleb Mamić pogriješila kada je na internetskim najavama svojih sudskih ročišta objavila imena okrivljenika s kaznenim djelima za koja im se sudi. To je bila uobičajena praksa i na ostalim sudovima, među ostalim i na Vrhovnom sudu koji je nakon odluke AZOP-a u najavama javnih sjednica počeo objavljivati samo inicijale optuženika. Županijski sudovi u Zagrebu, Rijeci i Osijeku u svojim ročišnicima i dalje objavljuju imena i prezimena optuženika i sudaca kod kojih se vodi rasprava.

ZAGREB - Policijska uprava zagrebačka (PUZ) izvijestila je kako su danas oko 11,30 sati nepoznati počinitelji izvršili razbojstvo u poslovnici Fine u Rujanskoj ulici u Zagrebu. Policija za sad ne navodi druge informacije, no ističe kako je očevid u tijeku

ZAGREB - Na svečanosti dodjele Rektorove nagrade za akademsku godinu 2012./2013. danas je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva uručeno 97 nagrada za najbolje studentske radove i 17 posebnih nagrada za izuzetna studentska postignuća. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš istaknuo je da je rektorska nagrada stekla poseban status te da je njezina vrijednost u prepoznatljivosti sveučilišta kao kreativne i znanstvene sredine. Rektorova nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 1500 kuna po radu, a Posebna rektorova nagrada od povelje.

OSIJEK - Senat osječkoga Sveučilišta na današnjoj je sjednici za novoga rektora izabrao Željka Turkalja, dekana i redovitog profesora osječkog Ekonomskog fakulteta. On je na tajnom glasovanju, rezultatom 15:7, pobijedio protukandidata dekana osječkog Poljoprivrednog fakulteta Vladu Guberca te će na ovoj dužnosti naslijediti dosadašnju rektoricu Gordanu Kralik, koja je tu dužnost obnašala u četiri uzastopna mandata, u proteklih 16 godina.

ŠIBENIK - Prezentacijom u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' danas je šibenskoj javnosti predstavljen projekt JEWEL - međunarodni projekt inovativnog pristupa revitalizacije povijesnih jezgri financiran sredstvima Europske unije u okviru Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu (SEE).

ŠIBENIK - Male pacijente s Odjela pedijatrije šibenske Opće bolnice posjetili su danas klaunovidoktori, članovi udruge ‘Crveni nosovi’, koja je prije dvije godine osnovana u sklopu međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International s ciljem pružanja pomoći psihosocijalne potpore bolesnima i nemoćnima. Udruga okuplja profesionalce koji terapijama kroz igru pomažu bolesnoj djeci. Klaunovidoktori danas su prvi put posjetili Šibenik.

DUBROVNIK - Projekt Dolphin 13 u teritorijalnim vodama Dubrovačko-neretvanske županije bio je tema sastanka župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića i njegova zamjenika Davorka Obuljena s paredstavnicima Veleposlanstva SAD u Zagrebu. Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije, riječ je o projektu iz programa europskog Zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja (HMPA) u kojem sudjeluju velesposlanstvo SAD-a, Glavni stožer OS RH čiji je pokrovitelj Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a. Sa 6 uvježbanih dupina američki će vojnici uz potporu hrvatskih ronilaca pretražiti akvatorij u neposrednoj blizini Dubrovnika, posebice Grušku luku i akvatorij oko otoka Lokruma, kako bi detektirali eventualne mine i ostala ubojita sredstva na morskome dnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙