FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron imenovao se u srijedu za predsjednika peteročlanog žalbenoga vijeća koje će odlučivati o žalbama u predmetu "Prlić i drugi" te za suca koji će odlučivati o proceduralnim pitanjima u tom postupku. Amerikanca Merona, koji je predsjedao žalbenim vijećem koje je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nedavno je optužio danski sudac na ICTY-iju Frederik Harhoff da je vršio pritisak na suce da donesu oslobađajuće presude u nekoliko predmeta te je izrazio sumnje da su nedavne oslobađajuće presude visokim hrvatskim i srbijanskim časnicima i dužnosnicima donesene pod političkim pritiskom SAD-a i Izraela. Meron je u žalbeno vijeće imenovao i trojicu sudaca koji su s njim donijeli pravomoćnu presudu "Gotovina-Markač" Carmela Agiusa, Fausta Pocara i Patricka Liptona Robinsona te Kineza Liua Daquna.

RIM - Talijanski ustavni sud u srijedu je odbacio žalbu Silvija Berlusconija kojom je zatraženo da se odbaci presuda o utaji poreza donesena protiv njega u listopadu prošle godine. Bivši talijanski premijer u listopadu prošle godine na sudu u Milanu osuđen je na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, na pet godina zabrane političkog djelovanja - kada presuda postane pravomoćna - te na plaćanje 10 milijuna eura kazne poreznoj upravi. Prizivni sud potvrdio je presudu ove godine, a radi se o procesu oko TV prava njegove medijske korporacije Mediaset. Berlusconi je danas kazao kako je odluka ustavnog suda u suprotnosti sa zdravim razumom.

PRIŠTINA - Prvi izaslanik neovisnog Kosova u Srbiji Lulzim Peci u srijedu je podnio ostavku nakon samo dva dana na toj dužnosti, jer je prekoračio svoje ovlasti. Srbija i Kosovo u ponedjeljak su, na poticaj EU-a, razmijenili službene predstavnike, odnosno časnike za vezu, kako bi se među dvjema državama uspostavili bolji odnosi punih pet godina nakon kosovskog proglašenja neovisnosti. "Ostavku sam podnio zbog neslaganja s premijerom Hashijem Thacijem, koji je kritizirao moje izjave", napisao je izaslanik Lulzim Peci u pismu upućenom predsjednici države. Peci je rekao da smatra da će Kosovo i Srbija uspostaviti normalan odnos tek nakon što Beograd prizna kosovsku neovisnost.

WASHINGTON - Sjedinjene Države koristile su se bespilotnim letjelicama za snimanje u ograničenim akcijama provedbe zakona, izjavio je u srijedu ravnatelj FBI-a Robert Mueller, potičući međunarodnu raspravu o nadzoru ciljeva u Americi pod predsjednikom Barackom Obamom. Priznanje FBI-a uslijedilo je nakon upita senatora koji su zatražili dodatne informacije o pojačanoj uporabi bespilotnih letjelica po nalogu američke vlade. "Je li FBI upotrebljavao bespilotne letjelice za promatranje na tlu SAD-a?", pitao je republikanski senator iz Iowe Charles Grassley na zasjedanju senatskog odbora za pravosuđe. Mueller je odgovorio potvrdno, dodajući da je upotreba letjelica bila vrlo ograničena i "vrlo rijetka".

WASHINGTON - Pregovori između predstavnika SAD-a i afganistanskih talibana ipak bi se trebali održati za nekoliko dana u Kataru, potvrdio je agenciji Reuters u srijedu na večer neimenovani visoki američki dužnosnik, samo nekoliko sati nakon što je State Depertment otkazao pregovore. Visoki dužnosnik američke administracije potvrdio je Reutersu da će se pregovori održati "idućih dana", nakon napetosti zbog naziva novog predstavništva talibana u glavnome gradu Katara Dohi. Kratko prije toga, State Department je bio opovrgnuo informaciju prema kojoj su pregovori predviđeni za ovaj tjedan. Prije toga je bilo rečeno da će se pregovori održati u četvrtak.

SOFIJA - Bugarski parlament poništio je u srijedu odluku o imenovanju kontroverznog zastupnika Deliana Peevskog na čelo agencije za nacionalnu sigurnost. Odluka je poništena jednoglasno, a konzervativci Gerba bivšeg premijera Bojka Borisova bojkotirali su sjednicu parlamenta. Imenovanje Peevskog (32), bez ikakvog iskustva u službama sigurnosti i medijskog magnata povezanog s jednom moćnom bankom, izazvalo je žestoke reakcije u Bugarskoj, a reagirao je i predsjednik Rosen Plevnelijev.

SANTIAGO DE CHILE - Potres jakosti 5,7 po Richterovoj ljestvici pogodio je u srijedu područje blizu Čileanskog glavnog grada Santiaga, priopćila je Geološka služba SAD-a, ali pritom nje bilo šteta. Epicentar potresa bio je 110 kilometara sjeverno-sjeveroistočno od Santiaga na dubini od 100 kilometara. Čileanski ured za hitna stanja priopćio je da je potres izazvao ljuljanje zgrada u Santiagu, ali nije prouzročio štetu.

MEXICO CITY - Tropska oluja "Barry", druga u sezoni oluja na Atlantiku, zahvatila je u srijedu Meksički zaljev noseći teške kišne oblake prema energetskim postrojenjima na meksičkoj obali. Rafinerija nafte i nuklearna elektrana u meksičkoj saveznoj državi Veracruz pod prismotrom su zbog približavanja oluje, izjavila je ravnateljica lokalnog ureda za nepogode Noemi Zoila. Na udaru oluje mogao bi se naći i veliki obalni naftni terminal, a dva terminala zajtvorena su u srijedu zbog velike kiše i ograničene vidljivosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙