FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVEP o vizama za državljane Rusije i Ukrajine

ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo turizma obavili su detaljne pripreme i sastanke s ruskim turističkim agencijama kako bi ih se upoznalo s novim sustavom izdavanja viza a održano je nekoliko prezentacija za hrvatske putničke agencije i gospodarstvenike i za ruske turističke agencije u Moskvi, priopćio je u utorak MVEP..

Budući da od 1. travnja ukrajinski i ruski građani trebaju vize kad dolaze u Hrvatsku, hrvatska su se ministarstva pripremila u suradnji s turističkim agencijama, diljem Rusije otvaraju se vizni centri, a vize se izdaju u roku od pet radnih dana, priopćilo je ministarstvo.

Rusi i Ukrajinci uvijek su trebali vizu za ulazak u Hrvatsku, ali je proteklih godina vizni režim bio suspendiran od travnja do studenoga. Tri mjeseca prije ulaska u EU Hrvatska je morala uskladiti vizni režim s europskim.

Otvaraju se vizni centri diljem Rusije, žurne se vize izdaju u roku od tri radna dana, a redovne za pet, u hrvatskim i veleposlanstvima zemalja EU-a u Rusiji i Ukrajini. Na granici, niti putem interneta nijedna zemlja EU-a ne izdaje vize.

Svi podaci koji se traže za izdavanje vize usklađeni su s onima koje traže i druge države članice EU-a, a budući da Hrvatska nije dio Schengenskoga prostora, ona ne može izdavati Schengensku vizu.

Hrvatske diplomatske misije dobile su uputu da izdaju višekratne vize kako bi putnici mogli prolaziti neumskim koridorom i ići na izlete u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi koje zahtjeve prima i subotom i praznikom, pa i nedjeljom pokaže li se potreba, izdalo je od 1. travnja do 18. lipnja više od 24 tisuće viza, što je u prosjeku 305 po danu. Očekuje se da će do 21. lipnja stizati 250 individualnih zahtjeva na dan, te još tisuću iz agencija.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kijevu izdalo je više od 1700 viza od 10. do 18. lipnja, priopćio je MVEP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙