FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Soros: vrijeme je za provedbu obveza prema Romima

ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Nakon što su se sve države članice EU i članice Desetljeća za uključivanje Roma (Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Španjolska, a Slovenija i SAD imaju status promatrača) obvezale baviti strukturalnim siromaštvom i diskriminacijom Roma, došlo je vrijeme da se usredotočimo na provedbu tih obveza i praćenje te provedbe, stoji u izjavi Georga Sorosa koju je dostavila Mreža fondacije Otvoreno društvo.

Soros tvrdi kako je EU na raspolaganje stavila znatna sredstva za pomoć članicama EU i Desetljeća te da Mreža fondacija Otvoreno društvo i Svjetska banka mogu ponuditi pomoć u oblikovanju i provedbi učinkovitih programa u mobiliziranju vlada i civilnoga društva kako bi iskoristili EU i druge fondove, kao što to Sorosova Mreža radi u Međimurju i drugim mjestima.

Smatra kako obnovljeno Desetljeće treba nadopunjavati napore EU, djelomično i kroz osiguravanje foruma za civilno društvo koje će pratiti i kritizirati rad vlada glede toga pitanja.

Ocjenjuje kako Hrvatska kao najnovija članica EU može postojećim državama članicama, ali i državama na Balkanu koje žele postati članice primjerom pokazati kako ostvariti pravo uključivanje Roma. "Hrvatska je započela rješavati žurna pitanja za romsku zajednicu kao što je segregacija romske djece u njezinim školama", napominje Soros i dodaje kako ulaskom u EU treba pojačati napore te iskoristiti financijske i tehničke resurse EU-a.

Sutra će se u Zagrebu održati 24. sastanak Međunarodnoga odbora upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., na kojem će potpredsjednik Hrvatske vlade Neven Mimica predati predsjedanje Desetljećem crnogorskom ministru za ljudska i manjinska prava Suadu Numanoviću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙