FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Životinje iz osječkog ZOO-a premještaju se na sigurno

OSIJEK , 17. lipnja 2013. (Hina) - Dio životinja osječkog zoološkog vrta premješta se u ponedjeljak na više dijelove unutar ZOO-a jer je u njihove nastambe prodrla nabujala Drava.

Ugrožene su nastambe zebre, antilopa, ljama, bizona, jelena i fazana, kazala je Tatjana Elez, glasnogovornica osječkog Unikoma u čijem se sastavu nalazi zoološki vrt. Stručne službe crpe vodu i prebacuju je u veliko jezero ZOO-a.

Životinje se za to vrijeme premještaju u tzv. ekonomsko dvorište ZOO-a koje se nalazi u ograđenom dijelu nasipa i na sigurnom.

Elez je rekla da nijedna životinja neće biti izmještena u neke druge zoološke vrtove, jer za to nema potrebe. Optimistične su prognoze o opadanju vodostaja Drave, tako da očekujemo da će se naše životinje vrlo brzo vratiti u svoja staništa, kazala je.

Elez je naglasila da životinje nisu uznemirene novonastalom situacijom, a dio "stanara", poput labuda i pataka, čak u njoj i uživa. Na svoje su došle i čimpanze, kazala je. Njihove nastambe nisu poplavljene, ali dio vode im se slijeva s krova nastambi, pa onda tu vodu miješaju sa zemljom i izazvaju smijeh zaposlenika praveći kule koje izgledaju kao prava atrakcija, objasnila je.

Osječki ZOO površinom je najveći u Hrvatskoj, a njemu obitava 650 životinja iz 80 različitih vrsta, kazala je Elez.

Zoološki vrt posjetio je danas i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić koji je ocijenio da je na tom prostoru sve pod kontrolom pošto se s nekoliko crpki voda s poplavljenih prostora i prebacuje u veliko jezero. Istaknuo je kako su vukovi čije se nastambe nalaze na najnižem terenu premješteni na sigurno još prošli tjedan.

Tijekom posjeta ZOO-u Šišljagić je ponovio je da su sve mjere obrane od poplave i dalje na snazi, jer su nasipi već dugo natopljeni vodom te da je "nužna maksimalna pripravnost".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙