FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

OSIJEK - Zbog usporenog toka Dunava povisio se vodostaj Drave kod Osijeka te je premašio 510 centimetara, a u osječkom Donjem gradu, kod Banove ulice, došlo je do procjeđivanja nasipa, pojava podvira, pa i erozije nasipa, rekao je popodne voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Istaknuo je kako se žurno uspostavlja druga linija obrane, gdje će se, uz ispumpavanje procijeđene vode, koristiti i posebna platna, kako bi se spriječilo daljnje procjeđivanje nasipa. Na tome je punktu trenutačno angažirano nekoliko stotina ljudi, a dolaze i pripadnici Hrvatske vojske te je organizirano zajedničko djelovanje, rekao je Đuroković, dodavši kako vjeruje u uspostavu boljega stanja na tome području. Ocijenio je da će vodostaj Drave vjerovatno rasti i idućih 24 sata, nakon čega neće bitnije opadati, već stagnirati, pa će se u nekim dijelovima Osijeka i u idućih 48 sati trebati pripremiti na ozbiljnu situaciju.

VUKOVAR - Situacija je ozbiljna i upravo u toj ozbiljnosti posebno mi je drago da su se svi segmenti obrane od poplave ujedinili brzo i funkcionalno, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović tijekom današnjeg obilaska poplavom ugroženih dijelova grada Vukovara. Vukovar dočekuje vrh vodenog vala na Dunavu u subotu, a procjenjuje se da će se kretati oko 720 cm ili koji centimetar više. Predsjednik Josipović obišao je vukovarsko naselje Budžak, luku Vukovar i Otok športova u pratnji načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnika Drage Lovrića, zapovjednika kopnene vojske general bojnika Dragutina Repinca, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. Predsjednik je pohvalio civilne strukture kao i djelatnike Hrvatskih voda, Hrvatsku vojsku i sve druge uključene u obranu od poplava, dodavši kako trebaju nastaviti sa svim aktivnostima obrane od poplave. I ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pohvalio je izuzetne napore svih uključenih u obranu od vodenog vala, no, odbio je komentirati štete prouzročene na poljoprivrednim usjevima.

KOPAČKI RIT - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajnović posjetio je danas Kopački rit, gdje je s ravnateljem Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damirom Opačićem, čamcem obišao poplavljeni rit. Poplavljeno je više od 15 tisuća hektara rita. Na prijemnom centru Sakadaš novinarima je izjavio kako je Kopački rit zapravo prirodna pomoć nabujalom Dunavu jer upija velike količine vode i rasterećuje Dunav. Riječ je o prirodnom fenomenu plavljenja rita koji je tako i nastao te njegov opstanak ovisi o plavljenju. Ministar Zmajlović izrazio je zadovoljstvo svime poduzetim u tome Parku prirode, uz ostalo, i zabranom kretanja u Kopačkom ritu. To je iznimno važno kako se ne bi uznemiravale životinje koje od poplave traže utočište na pašnim dijelovima. Kada se visoke vode povuku biljni svijet i šume dodatno ozelene, rekao je Zmajlović. Naglasio je da je najvažnije poduzeti sve kako bi se sačuvala imovina, ali prije svega životi ljudi.

ZAGREB - Sabor je danas donio novi zakon o obrani, kojim se uređuje nadležnost Sabora, predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika i Vlade u području obrane. Oko tog zakona proteklih je dana bilo nesuglasica između Banskih dvora i Pantovčaka, jer je Vlada predložila djelomično smanjenje ovlasti Predsjednika RH. Oko tih zakona proteklih je dana bilo prijepora između Banskih dvora i Pantovčaka, jer je Vlada predložila djelomično sužavanje ovlasti predsjednika države. Predsjednik Ivo Josipović Saboru je predložio da izmijeni odredbu po kojoj, kao vrhovni zapovjednik, prethodno mišljenje više ne bi davao na akte s područja obrane koje donosi Sabor, nego samo na akte Vlade, no nitko od zastupnika nije predložio takav amandman. Prihvaćen je i novi Zakon o službi u Oružanim snagama, kojim se uređuje vojna obveza kao i druge dužnosti i prava državljana u obrani. Sabor je izmijenio zakone o državnim maticama, o poreznom savjetništvu, o deviznom poslovanju o obveznim osiguranjima u prometu te o hrvatskom registru brodova

ZAGREB - Predstavnici Građanske inicijative "U ime obitelji" predali su danas predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki zahtjev sa 749.316 potpisa kojim se traži raspisivanje referenduma s pitanjem "Jeste li da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca". Vi ste u skladu s demokratskim standardima to napravili, a mi ćemo paziti da se poslovničke odredbe provedu. Sabor ne daje ocjene niti vrijednosne sudove, mi radimo u skladu s Poslovnikom, standardima i praksom Hrvatskog sabora, rekao je Leko čelnicima Inicijative. Novinarima je pojasnio kako je procedura uobičajena za sve zaprimljene podneske i zahtjeve. "Kad bude zaprimljeno u urudžbenom zapisniku i dobijemo zapisnik o prijemu materijala, proslijedit ćemo ga nadležnim radnim tijelima u Saboru i čekati njihova stajališta", rekao je Leko. Na pitanje što dalje očekuje uzvratio je kratko: "Ništa ne očekujem, nego da se poštuje Poslovnik". Koordinatorica Inicijative "U ime obitelji" Željka Markić izjavila je novinarima kako 749.316 građana želi da se održi referendum. Očekujemo da će Vlada i Sabor poštivati Ustav i proceduru i raspisati referendum u najkraćem roku, poručila je Markić dodavši kako nema pravno utemeljenog niti pravednog načina da izvršna vlast izbjegne raspisivanje referenduma. "Bilo kakav korak koji bi išao u tom smjeru značio bi ili primjenu političke sile ili nekakvu smicalicu. Ne očekujem da bilo tko u Hrvatskoj želi napraviti korak unatrag prema totalitarizmu", naglasila je Markić.

ZAGREB - Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) organizirao je danas jednodnevni štrajk u zagrebačkim područnim službama HZMO-a, tražeći da im Vlada vrati dodatak na staž od 4, 8 i 10 posto. Odaziv na štrajk je velik, čak 80 posto radnika otišlo je kući, a ostali su raditi samo oni koji moraju raditi po pravilima o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, te šefovi, rekla je predsjednica Sindikata Višnja Stanišić. Sindikat je organizirao štrajk upozorenja u HZMO-ovim područnim službama u Tvrtkovoj, Trpimirovoj i Žajinoj ulici tvrdeći da su zaposleni u Zavodu diskriminirani u odnosu na ostale javne i državne službenike jer je jedino njima ukinut dodatak na staž od 4, 8 i 10 posto. Sindikat traži vraćanje tog dodatka i smatra da bi u suprotnom ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković trebali podnijeti ostavke.

ZAGREB - U ovom trenutku nema prostora za povećanje plaća u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić sindikatu koji je danas organizirao štrajk u zagrebačkim područnim službama HZMO-a, naglasivši kako zaposleni u Zavodu primaju dodatak koji ne prima nitko drugi u javnim i državnim službama. U vrijeme krize moramo se pokriti onime što imamo, a HZMO nema sada mogućnosti za povećanje plaća, izjavio je Mrsić Hini komentirajući zahtjev radničkog sindikata HZMO-a da im se vrati dodatak na staž od 4, 8 i 10 posto. Istina je da je zaposlenima u HZMO-u novim kolektivnim ugovorom ukinut taj dodatak, ali i dalje primaju dodatak za teške uvjete rada od 8 posto, koji nema nitko drugi od javnih i državnih službenika, rekao je ministar Mrsić. U pregovorima dva sindikata HZMO-a koja su potpisala novi kolektivni ugovor, ponuđeno je očuvanje dodatka od 4, 8 i 10 posto, a ukidanje dodatka od 8 posto, no, oni su izabrali taj dodatak od 8 posto jer se to više isplati svim zaposlenima u Zavodu, dodao je. Osim toga, zaposleni u HZMO i dalje primaju veće plaće od svojih kolega u drugim službama.

ZAGREB - Bivši ministar zdravstva Darko Milinović (HDZ) prozvao je danas ministra zdravlja Rajka Ostojića (SDP) da mu je ministar financija Slavko Linić preuzeo posao te ga pozvao da podnese ostavku. "Ministarska pozicija ne može biti rezervna, Ostojić je odličan liječnik i profesor, ali ispuhan ministar", ustvrdio je Milinović na konferenciji za novinare u Saboru, poručivši da Ministarstvu treba rekonstrukcija – novi ministar ili ministrica. Gdje je ministar zdravlja, očekivao sam da je od Bandića doživio knock down, a doživio je knock out, nigdje ga nema, tvrdi Milinović. Vladinu jučerašnju odluku o sanaciji zdravstvenog sustava ocijenio je nepotrebnom i bacanjem novca u vreću bez dna. Nejasno je, kaže, i pod kojim se uvjetima država zadužila za novih 3,3 milijarde kuna. Predvidio je i što očekuje zdravstveni sustav u iduća tri mjeseca – novi dug od pola milijarde kuna.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) na današnjem je 9. saboru donijela odluku o promjeni imena u Hrvatsku udrugu radničkih sindikata (HURS) i usvojila novi statut, čime je širom otvorila vrata procesu ujedinjenja s Udrugom radničkih sindikata Hrvatske (URSH), koji bi trebao biti dovršen do kraja godine. Promjena imena i novi statut dogovoreni su još početkom godine, kada su se dvije sindikalne središnjice odlučile ujediniti, budući da im je zbog novog Zakona o reprezentativnosti prijetila marginalizacija na sindikalnoj sceni. Utvrđivanje reprezentativnosti središnjica po novom zakonu pokazalo je da HUS i URSH ne zadovoljavaju kriterij od najmanje 50.000 članova, pa je u prebrojavanju radi sudjelovanja u radu novog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) URSH "posudio" HUS-u dva svoja sindikata, Sindikat policije Hrvatske i Hrvatski liječnički sindikat, kako bi HUS zadržao mjesto u novom sazivu GSV-a. To pokazuje da je Zakon o reprezentativnosti, koji su upravo sindikati najviše kritizirali, ipak polučio pozitivne pomake jer je pokrenuo proces ujedinjavanja i okrupnjavanja hrvatske sindikalne scene, poručio je sindikalcima ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je bio gost na HUS-ovu saboru.

VARAŽDIN - O varaždinskom komunalnom otpadu brinut će tvrtka Univerzal, izvijestio je danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Naime, Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave odbila je sve žalbe vezano za odabir ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti i odlaganje novonastaloga i baliranog otpada grada Varaždina. Tako će se o novonastalome otpadu brinuti varaždinska tvrtka Univerzal, budući da je Državna komisija odbila žalbu drugog ponuditelja T7 Vis d.o.o i Babić d.o.o jer nisu dostavili dozvolu za gospodarenje otpadom. Komisija je odbila i žalbu dvaju ponuditelja za balirani otpad te će taj posao dobiti zajednica ponuditelja Ce-za-r, Komunalac Davor i EKO-flor plus. Habuš je najavio da će se "osam dana nakon objave odluke potpisati ugovori o koncesiji za zbrinjavanje i novonastaloga i baliranog otpada s odabranim ponuditeljima". Dodao je kako će se nakon sedam godina zaustaviti baliranje otpada u Brezju, o kojem će se sada brinutu tvrtka Univerzal. Oko 100.000 tona baliranog otpada koncesionar će odvesti u roku od 120 dana od dana potpisivanja i početka ugovora.

SPLIT - Na splitskoj plaži sv. Duje na Žnjanu podignuta je danas plava zastava, a dogradonačelnica Splita Aida Batarelo istaknula je kako rijetko koji grad na Mediteranu ima čak četiri plaže s plavom zastavom.

Podizanje plave zastave na nekom kupalištu znači da je na njemu, osim čistog mora, postignut visok stupanj kvalitete usluga, sadržaja i standarda. Plava zastava za plaže i marine dio je međunarodnoga ekološkog programa zaštite mora i obale čija je svrha ponajprije održivo upravljati i gospodariti morem i obalnim pojasom.

"Nadamo se da će Split - s obzirom na to da je svake godine sve više turistički grad te da sezona dulje traje - imati još više ovakvih plaža. Na Mediteranu ima 3600 ovakvih plaža u 46 zemalja. Ponosni smo što je Split među njima", rekla je prilikom podizanja plave zastave dogradonačelnica Batarelo. Pritom je obećala da kupalište Žnjan neće postati marina. Plaža na Žnjanu je prva javna gradska plaža koja nema koncesionara, no unatoč tome nagrađena je međunarodnom ekološkom markicom - plavom zastavom. Jučer, tradicionalno na blagdan Sv. Antuna, plava je zastava 12. godinu zaredom podignuta i na gradskoj plaži Bačvicama na kojoj se u subotu održava Svjetsko prvenstvo u piciginu. Sljedećih dana očekuje se podizanje plave zastave na plaži ispod hotela "Split" i kod kampa u Stobreču.

ZAGREB - Suđenje bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću nastavljeno je danas preslušavanjem tajno snimljenih razgovora kojima tužiteljstvo želi dokazati primanje mita za "pošteno suđenje", a rasprava će se nastaviti u rujnu, kada bi trebao svjedočiti izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac. Osim Širiću, kojega USKOK tereti da je uzimao novac za "pošteno suđenje" na prvoligaškim utakmicama, u tom se postupku sudi i bivšem tajniku NK Karlovca Nevenu Šprajceru, kojega se tereti da se sa Širićem dogovorio da se za 15.000 eura po sezoni "pošteno" sudi njegovu klubu. Obojica odbacuju USKOK-ove optužbe. Optužnicom protiv nogometnih dužnosnika obuhvaćen je i bivši nogometni sudac Stjepan Djedović, no njemu će se, zbog pretrpljenog moždanog udara, suditi odvojeno.

DUGA RESA - Konstituirano je Gradsko vijeće Duge Rese za čijeg je predsjednika danas izabran Zlatko Grčić (HDZ), a za njegove zamjenike Ivica Radočaj (HSLS) i Paulina Čavlović (HSP AS). Od ukupno 17 vijećnika za njih je glasovalo devet vijećnika - četiri vijećnika HDZ-a, po jedan vijećnik HSLS-a, Akcije umirovljenici zajedno (AUS), HNS-a i HSP-a dr. Ante Starčevića te nezavisni vijećnik Marko Galović. Grčić je izrazio zadovoljstvo što ga je kao HDZ-ova kandidata poduprla većina vijećnika, a u izjavi za novinare rekao je kako u ovom sazivu dugoreškoga Gradskog vijeća sigurno može računati samo na potporu pet vijećnika s koalicijske liste HDZ-HSLS-Zeleni zajedno, no da računa na ozbiljnost gradskih vijećnika. "Znali smo da nemamo većinu i nismo lobirali okolo. Smatramo kako je svima jasno: ako se npr. ne izglasuje gradski proračun, slijede novi izbori, i da mi tu kao HDZ nećemo nekakvu posebnu odgovornost", rekao je Grčić.

ZAGREB - Devetnaest novih projekta koje su u okviru druge faze "Fonda za ulaganje u znanost i inovacije“ potpisala visoka učilišta i javne znanstvene organizacije u ukupnom iznosu većem od 11 milijuna eura, predstavljeno je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić kazali su da je to put većeg ulaganja u znanost kojim se podiže konkurentnost hrvatskih tvrtki i prenosi znanje u hrvatsko gospodarstvo. Najavili su kako Hrvatska do 2020. kani podići razinu ulaganja u znanost i istraživanja do 1,4 posto BDP-a. Direktor projekta tehničke pomoći EU Nicolas Manolopoulos čestitao ja nositeljima projekata i pozvao na još veće i uspješnije korištenje EU fondova. Od 11,4 milijuna eura programa "Znanošću do konkurentnijeg gospodarstva" 7,6 milijuna su sredstva EU, a ostalo su sredstva hrvatske vlade.

IVANIĆ GRAD - Općinsko državno odvjetništvo u Ivanić Gradu podiglo je optužnicu protiv 52-godišnjeg Branka Borkovića - Mladog Jastreba, zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja. Optužnicom ga se tereti da je 19. svibnja prijepodne u Prečnom, u svom dvorištu, ostavio bez nadzora kobilu nakon ždrijebljenja, povezanu trakama za krovnu konstrukciju koje su trebale spriječiti njezin pad na tlo i ozljeđivanje, kao i dva psa pasmine japanska tosa, koji su mogli napasti i ozlijediti kobilu. Istog dana oko 14,30 sati, nakon što je prednji dio kobile iskliznuo iz traka i pao na tlo, psi su napali kobilu te su joj odgrizli lijevo uho, izgrizli desno uho te je ugrizli za lijevi but, navode iz ivanićgradskog Općinskog državnog odvjetništva. Okrivljenik je, kako se ističe u optužnici, bez opravdanog razloga životinju izložio nepotrebnim patnjama te je predloženo oduzimanje životinje od vlasnika.

ZAGREB - Zagrebačka policija obavlja očevid na mjestu dviju eksplozija ručnih bombi koje je nepoznata osoba noćas bacila na zagrebačkoj Peščenici, pri čemu nije bilo ozlijeđenih, ali su oštećena četiri automobila te fasade na nekoliko kuća. Policija je jutros izvijestila kako je prva eksplozija ručne bombe odjeknula noćas oko 1,25 sati u Lipničkoj ulici, u dvorištu obiteljske kuće u vlasništvu 58-godišnjakinje. U eksploziji je došlo do oštećenja fasade na kući. Sat i pol kasnije, oko 3 sata, nepoznati počinitelj ručnu je bombu bacio u obližnjoj Negovečkoj ulici. Tom su prilikom oštećena četiri automobila zagrebačkih oznaka (Renault Clio, Volkswagen Passat, Hyundai Accent i Kia Pride), kao i fasade na nekoliko okolnih kuća.

ZAGREB - Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) Zorislav Bobuš rekao je danas da su u cjelosti i s vrlo dobrim rezultatima provedeni svi trogodišnji programi SOIH-a koje je financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih. SOIH, Savez društava distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb u svoje su programe uklopili strateške odrednice djelovanja, a što je bilo pomognuto sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, kazao je Bobuš na predstavljanju rezultata programa tih udruga. No, upozorio je kako je financiranje tih programa završio 31. ožujka, čime je otežan njihov rad. Na to je upozorila i koordinatorica projekata i programa SOIH-a Marica Mirić rekavši da nakon ciklusa programa od tri godine nemaju garancije da će se programi nastaviti. "Kroz projekte smo zaposlili ljude koji pružaju fizikalnu terapiju, a sada oni odlaze od nas. U novom ciklusu bi morali obučavati nove ljude, što nije jednostavno jer se radi o specifičnim aktivnostima", kazala je.

ZAGREB - HNS-ovi dužnosnici i ove će godine, već tradicionalno, svojim dolaskom podržati Zagreb Pride tako da će se Povorci ponosa u subotu na Trgu žrtava fašizma pridružiti HNS-ovi saborski zastupnici Igor Kolman, Sonja König, Goran Beus Richembergh i Boris Blažeković, priopćioj je danas HNS. U povodu održavanja zagrebačkog Pridea, potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak uputio je poruku podrške u kojoj je podsjetio kako HNS oduvijek kao jednu od svojih temeljnih vrijednosti ističe borbu za građansku jednakost i borbu protiv diskriminacije ljudi temeljem njihove rasne, etničke ili vjerske pripadnosti te izbora životnog stila.

ZAGREB - Matica Hrvatske danas je svečano dodijelila godišnje nagrade za 2011. i 2012. godinu, a dobitnici su akademici Davorin Rudolf i Slobodan Novak te kazališna kritičarka Sanja Nikčević i književnik Milan Mirić. "Nagrada August Šenoa" za književnost i umjetnost uručena je akademiku, književniku Slobodanu Novaku za "Sabrana djela", akademiku Rudolfu "Nagrada Oton Kučera" za znanost za "Novi Enciklopedijski rječnik međunarodnoga prava mora", a kazališnoj kritičarki Sanji Nikčević i književniku Milanu Miriću "Nagrada Antun Gustav Matoš" za najbolju knjigu kritike i to za zbirku "Kazališna kritika ili neizbježni suputnik", odnosno za knjigu "Eseji". Akademik Novak nagradu Matice hrvatske ocijenio je "jednom od najvažnijih počasti što u našoj domovini može biti iskazana, više od tzv. državnih nagrada koje dodjeluje kulturno nelegitimirano administrativno tijelo". "Matičinu nagradu smatram najobuhvatnijom jer ona inkorporira najvišu općekulturnu sferu, od pučke pismenosti do vrhunskih postignuća znanosti i umjetnosti", naglasio je Novak dodavši kako su dodijeljene im nagrade "u pravom smislu prvorazredno, kompetentno, priznanje struke, lišeno svih mogućih utilitarnih društvenih konotacija".

ZAGREB - Posljednje festivalsko izdanje Eurokaza ponudit će publici od 26. lipnja do 3. srpnja predstave vrhunskih redatelja i koreografa europskoga kazališta koji su na neki način postali zaštitni znak festivala, rekla je danas njegova umjetnička ravnateljica Gordana Vnuk. Eurokaz je ispunio svoju festivalsku misiju i simbolički zatvara krug od osnutka 1987. kao kulturni program Univerzijade do pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, rekla je Vnuk na konferenciji za novinare. Od sljedeće godine Eurokaz će djelovati kao producentska kuća i poduzeti veći angažman u lokalnoj sredini ulažući u nezavisnu scenu kojoj bi se na taj način omogućila bolja produkcija, najavila je Vnuk. Podsjetila je da se Eurokaz produkcijom bavi još od 2006., a kao produkcijska kuća predstavit će se na tribini Eurokaz saloon 28. lipnja. Ovo je prilog "defestivalizaciji" kulturnoga života, naglasila je Vnuk dodavši kako u posljednje vrijeme ima previše festivala, od kojih su neki nastali na segmentima Eurokaza.

ZAGREB - Dan D - regionalna dizajnerska manifestacija, koja će u sljedeća tri dana u Zagrebnu okupiti više od 300 dizajnera, otvorena je danas u prostorima bivše industrijske zone Gredelj, gdje će se održati glavna izložba mladih autora (D-izložbe), prodajna izložba (D-market), komercijalna izložba (D-industrija), popratne gostujuće izložbe dizajnerskih škola, fakulteta i udruga. Festivalska predavanja, diskusije, okrugli stolovi i radionice ove su godine okupljeni oko teme "Dizajn i grad" kojom se propituje kako sve dizajneri mogu promijeniti lica urbanih prostora, utjecati na svakodnevni život ljudi i društvenu interakciju. Diskurzivni program obuhvatit će i aktualne teme kao što su "Dizajn i poduzetništvo", "Studenti i mladi profesionalci", "Dizajn i edukacija", "Kreativne industrije", "Dizajn i umjetnost u kontekstu grada". Nedjelja će biti tradicionalno posvećena radionicama za djecu i tinejdžere.

VARAŽDIN - Četiri predstave recentne domaće produkcije, tri rezidencijalna programa, sedam kratkih plesnih filmova i dvije suvremenoplesne radionice sadržaj su 5. Dana suvremenog plesa predstavljene na današnjoj konferenciji za novinare u Varaždinu. Govoreći o programu organizatorica Sanja Tropp istaknula je da u Varaždin dolaze vrhunski i nagrađivani umjetnici, a da vlada veliki interes za suvremenim plesom govori i činjenica da je za edukativne radionice, koje su u ponudi programa, već sada prijavljeno više od stotinu zainteresiranih polaznika. Program 5. Dana suvremenog plesa počinje u četvrtak 20. lipnja projektom "Jestiva ideja". Riječ je o projektu koji traje od samog početka ove manifestcije a ovogodišnja izvedba je vrhunac tog projekta. Projekt spaja gastronomiju, plesnu umjetnost i glazbu.

MILNA/SPLIT - Plovilo Lučke ispostave Milna jutros oko 9,30 sati preuzeo je s kruzera "Norwegian Jade" u hvarskom kanalu 20-godišnju putnicu A. M. u teškom zdravstvenom stanju, koja je prevezena do splitske bolnice, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Obavijest o potrebi hitne evakuacije putnice u kritičnom stanju Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru primila je od tvrtke "Jadroagent", te je odmah obaviještena Lučka kapetanija Split. Putnički brod u vrijeme poziva nalazio se u viškom kanalu.

RIJEKA - Dvije osobe poginule su vozeći jet-ski, a njihova su tijela jutros pronađena u moru kod Omišlja, izvijestila je primorsko-goranska policija. Policiji je jutros u 9 sati dojavljeno da su u moru kod Omišlja smrtno stradale dvije osobe vozeći jet-ski. U tijeku je očevid kojim se utvrđuju vrijeme i okolnosti nesreće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙