FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Belgijska vlada odlučila je da će uvesti prijelazna ograničenja za hrvatske radnike nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, doznaje se iz belgijskog veleposlanstva u Zagrebu. Za hrvatske građane vrijedit će ista ona ograničenja koja u ovom trenutku vrijede za Bugare i Rumunje, koji imaju pravo na blaže propise. To znači da radna dozvola može biti odobrena bez razmatranja situacije na tržištu rada ako postoji potreba za radnicima. Radna dozvola bit će potrebna i za izaslane radnike, u skladu s člankom 1(3)(c) direktive 96/71/EC o izaslanim radnicima u okviru pružanja usluga, doznaje se u veleposlanstvu. Belgija je šesta zemlja EU-a koja je najavila ograničenja hrvatskim radnicima, nakon Njemačke, Nizozemske, Austrije, Velike Britanije i Slovenije. Hini je dosad deset zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja - Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva, a neslužbeno se doznaje da ih najverojatnije neće biti ni u Poljskoj niti u Portugalu.

SUBOTICA - Mjerodavna državna tijela procjenjuju da Vojvodini i Srbiji neće biti pričinjene veće štete zbog porasta vodostaja Dunava koji će vrhunac imati tijekom vikenda, prenijela je u petak Radiotelevizija Vojvodine. "Dunav je narastao šest centimetara u odnosu na jučer. Stanje s nasipima od mađarske granice ka Bogojevu je pod kontrolom. Slabih mjesta ima ponegdje, ali su ona kontrolirana", izjavio je zamjenik sektorskog voditelja obrane od poplava u Vodoprivrednom poduzeću "Zapadna Bačka" Radislav Josić. Nabujala rijeka je do sada poplavila samo vikendice kod Bogojeva pa ljudi do svojih objekata, iz kojih je odnešeno pokućstvo, odlaze čamcima. No kad je riječ o vikend naselju koje se neplanski podizalo, taj dio nije obuhvaćen mjerama obrane od poplava. Ranije je iz mjesta Beočin evakuirano oko 200 žitelja te njihove domaće životinje. U kominalnom poduzeću "Srbijavode" navode da se vrh vodenog vala spušta prema Novom Sadu i mjestu Slankamenu te da se očekuje da će za tri do četiri dana proći i nizvodno od Beograda.

BRUXELLES - Nova islandska vlada odlučila je konzultirati svoje građane na referendumu o nastavku pristupnih pregovora s Europskom unijom i do tada će prekinuti pregovore. Islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson obavijestio je u četvrtak navečer povjerenika za proširenje Štefana Fuelea da je nova vlada odlučila prekinuti pristupne pregovore s Europskom unijom i da ih neće nastaviti prije nego što se održi referendum. Vlada će pripremiti izvješće o stanju pregovora i razvoju događaja unutar EU-a od kada je Island podnio zahtjev za članstvom i uputiti ga u parlament u raspravu. Povjerenik Fuele je istaknuo da Komisija sada čeka na taj izvještaj i istaknuo da je u interesu obiju strana da se odluka donese na osnovi temeljitog promišljanja, ali da nije ni u čijem interesu da se na odluku dugo čeka. Sve nedavne ankete pokazuju da Islanđani nisu skloni ulasku u Europsku uniju i uglavnom se slažu da se Island ne smije bazirati na zajedničkoj europskoj politici na polju ribarstva koje je jedan od glavnih izvora prihoda na otoku.

DAMASK - Sirijski režim nazvao je u petak "lažima" navode Sjedinjenih Država da su njegove snage koristile kemijsko oružje u ratu s pobunjenicima, izvijestila je službena agencija Sana. "Bijela kuća je objavila priopćenje puno laži o korištenju kemijskog oružja u Siriji, oslanjajući se na lažne informacije kojima je pokušala odgovornost za to prebaciti na sirijsku vladu", istaknuo je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova. Po njegovim riječima, te optužbe dolaze "nakon izvješća u kojima se tvrdi da naoružane terorističke skupine koje djeluju u Siriji (pobunjenici) posjeduju smrtonosno kemijsko oružje i tehnologiju potrebnu za njegovu proizvodnju". SAD je zaoštrio stajalište prema sirijskom režimu, prvi put ga otvoreno optuživši da je u ratu s pobunjenicima koristio kemijsko oružje i obećavši vojnu pomoć pobunjenicima. Sirijski dužnosnik je kritizirao tu odluku. "Američka odluka da naoruža naoružane terorističke skupine pokazuje (...) da su Sjedinjene Države izravno umiješane u sirijsko krvoproliće", kazao je.

AMAN - Sirijski pobunjenici i aktivisti izjavljuju kako strahuju da bi snage predsjednika Bashara al-Assada mogle pribjeći široj uporabi kemijskog oružja ako SAD ne ispuni svoje obećanje o vojnoj potpori snažnom i brzom akcijom. Administracija američkog predsjednika Baracka Obame priopćila je u četvrtak da će naoružati pobunjenike nakon što je dobila dokaz da je sirijska vlada koristila kemijsko oružje protiv pobunjenika koji žele svrgnuti Assada s vlasti. Zapadni diplomati su izjavili da SAD razmatra nametanje zone zabrane letenja u Siriji što bi bila njegova prva izravna vojna intervencija u dvogodišnjem građanskom ratu. Pobunjenici unutar Sirije, frustrirani zbog odgađanja Zapada da im pruži pomoć, izjavili su da samo izjave neće odvratiti Assada ni njegovog saveznika, proiranski Hezbollah, od daljnjih napada.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor sudjelovat će u subotu na poziv organizatora na "Paradi ponosa" (Gay Pride) u Ljubljani, kojom LGBT udruge još od 2001. godine manifestiraju u javnosti svoje zahtjeve za društvenu jednakosti spolno različitih, potvrdio je u petak Pahorov ured. Pahor je prvi slovenski predsjednik koji se odlučio odazvati pozivu LGBT udruga da prisustvuje na Paradi ponosa, a sudjelovat će u subotu u njenom završnom dijelu na Kongresnom trgu. Slovenski predsjednik svojim činom postavlja novi granični kamen u znak potpore solidarnosti i jednakopravnosti pojedinih društvenih skupina, navedeno je u priopćenju za javnost iz njegova kabineta. U najavi se podsjeća da je Pahor 2002., kada je bio predsjednik parlamenta, bio prvi slovenski političar na tako visokoj dužnosti koji je u službenim prostorijama primio predstavnike udruga koje se bore za prava homoseksualnih skupina.

PRAG - Češko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv sedmero ljudi, među kojima su predstojnicu ureda predsjednika vlade i dva pripadnika vojne obavještajne službe, nakon što je češka policija u noći na četvrtak upala u vladine urede zbog istrage o korupciji, izjavio je u petak državni odvjetnik Ivo Istvan. Među optužbama je i zloporaba vojne obavještajne službe, rekao je Istvan novinarima. Također je kazao da su među optuženima bivši zastupnici donjeg doma parlamenta za nezakonito stjecanje koristi. Predsjedniki češke vlade Petr Nečas pod pritiskom je otkad je policija uhitila neke od njegovih bliskih suradnika u srijedu i četvrtak, među kojima predstojnicu njegova ureda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙