FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afrika: Rekordna zapljena krivotvorenih lijekova

PARIZ , 13. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Oko 55 milijuna lažnih lijekova zaplijenjeno je u 23 afričke države u akciji carinskih službi početkom travnja, što je dosad rekordna zapljena, objavila je Svjetska organizacija carinskih službi (OMD) sa sjedištem u Parizu.

Akcija je provedena pod radnim nazivom "Biyela", što na zulu jeziku znači okruženje, zajedno s 23 carinske službe u glavnim pomorskim lukama afričkoga kontinenta. U desetak dana carinici su uspjeli zaplijeniti milijardu raznih predmeta, poput električnih aparata i prehrambenih proizvoda, među kojima i 550 milijuna ilegalnih lijekova, potencijalno opasnih, odnosno smrtonosnih za korisnika, stoji u priopćenju OMD-a.

Carinici su zaplijenili lažne i krivotvorene antibiotike, analgetike, antipiretike i ostale lijekove, poput lijekova za sniženje visokoga tlaka i dijabetesa, kao i zabranjene dodatke prehrani u vrijednosti od 275 milijuna dolara.

U operaciji organiziranoj u suradnji s Institutom za borbu protiv krivotvorenih lijekova (Iracm) sa sjedištem u Parizu, sudjelovali su carinski službenici 23 afričke države. OMD je izvijestio kako je najviše lažnih lijekova zaplijenjeno na granici DR KOnga i u Togou, a velik krivotvorenih medikamenata stigao je iz istočne i južne Azije te s Bliskog istoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙