FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VUKOVAR - Zbog rasta vodostaja Dunava u Vukovaru, koji je danas u 10 sati dosegnuo razinu od 660 centimetara, direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić u 11 sati je proglasio izvanredno stanje za cijeli tok Dunava. "Iako vodostaj nije dosegnuo razinu od +680 kada je predviđeno proglašavanje izvanrednog stanja ipak je riječ o vrlo visokom vodostaju pa je odluka o uvođenju izvanrednog stanja donesena", izjavio je Hini rukovoditelj obrane od poplava za Vuku i Bobotski kanal Mario Spajić. Naglasio je kako je u Vukovaru sve spremno za dolazak vrha vodenog vala, a da su "Hrvatske vode", kao subjekt zadužen za obranu od poplava, visokom su ocjenom ocijenile suradnji s vukovarskim i vukovarsko-srijemskim Stožerom zaštite i spašavanja te koordinaciju svih uključenih u obranu od poplava. Spajić je potvrdio da Dunav u Vukovaru raste za oko 1,5 centimetara na sat, no procjene Hrvatskih voda govore da će vrh vodenoga vala u Vukovaru biti niži od povijesnog maksimuma i kretati se oko 720 centimetara.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ (HCK) sudjeluje u pripremama za prevenciju i obranu od mogućih posljedica vodenog vala na svim razinama organiziranosti, od općinskih društava do nacionalne razine. U pripravnosti su materijalni i ljudski kapaciteti u županijama središnje i sjeverne Hrvatske. U slučaju najgoreg scenarija, moglo bi doći do evakuacije ljudi na području Baranje, gdje bi trebalo zbrinuti između šest i deset tisuća ljudi, izvijestio je jutros HCK. Na području rada Gradskog društva Crvenog križa Vukovar, gdje se u subotu i nedjelju očekuje ekstremno veliki vodeni val Dunava, poduzimaju se preventivne mjere radi zaštite građana i njihove imovine. U akciji sudjeluju volonteri Crvenog križa, civilna zaštita, pripadnici Hrvatske vojske i gradske tvrtke.

ZAGREB - Prijedlog zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade RH u europskim poslovima o kojem jutros raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru uređuje suradnju tih dviju institucija na Markovom trgu u europskim poslovima, odnosno ovlasti Hrvatskoga sabora u zakonodavnom postupku EU i drugim europskim poslovima. U zakonodavnom postupku EU Vlada RH zastupat će interese hrvatskih građana svojim djelovanjem u Vijeću EU. Hrvatski sabor nije izravno zastupljen u institucijama EU. On će svoj utjecaj na razvoj zakonodavstva na razini EU ostvarivati posredno u postupku nadzora nad djelovanjem Vlade RH u institucijama EU tako što će razmatrati stajališta Hrvatske o dokumentima EU i donositi zaključke o njima te raspravljati o izvješćima Vlade o održanim sastancima Vijeća EU. Također će raspravljati o stajalištima Republike Hrvatske za sastanke Europskoga vijeća i sudjelovati u postupku predlaganja kandidata RH za institucije i tijela EU. Predlagač zakona je Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, a njegov predsjednik Peđa Grbin je naglasio kako se u skladu s prihvaćenom praksom država članica EU predviđa da ovlasti Sabora u europskim poslovima obavlja Odbor za europske poslove.

ZAGREB - Branko Hrvatin, vjerojatno će, po treći put, biti izabran za predsjednika Vrhovnog suda budući da je jedini kandidat za tu uglednu dužnost. Mandat predsjednika Vrhovnog suda je četiri godine, a Hrvatinu drugi istječe u srpnju. Predsjednika Vrhovnog suda, na prijedlog Predsjednika Republike, bira i razrješuje Hrvatski sabor, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora, u ovom slučaju Odbora za pravosuđe. Na adresu Sabora stigao je dopis predsjednika Ive Josipovića, koji Hrvatina predlaže za još jedan, treći mandat na mjestu predsjednika Vrhovnog suda. Josipović šturo navodi da je Hrvatin diplomirani pravnik koji je obnašao dužnost suca Općinskog i Županijskog suda u Zagrebu i suca Vrhovnog suda, a trenutno je predsjednik tog Suda i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. Priložio je i Hrvatinov životopis i predloženu odluku uputio na daljnji postupak. To znači da će prije samog Sabora prethodno mišljenje o Hrvatinovu izboru dati Odbor za pravosuđe. Sjednica Odbora sazvana je za petak, a na nju je, na svojevrsno "saslušanje", pozvan i Hrvatin.

ZAGREB - Policijski službenik Ravnateljstva policije (40) ubio je sinoć kod Graboštana bivšu suprugu i 45-godišnjeg muškaraca ispalivši više hitaca iz automatskog oružja u automobil u kojem su oni bili s troje djece, izvijestila je policija. Djeca nisu ozlijeđena, a 40-godišnjak je uhićen. Oko 21 sat na cesti između mjesta Graboštani i Veliko Krčevo, u općini Majur, 40-godišnji muškarac je presreo osobni automobil, kojim je upravljao 45-godišnji muškarac, te zatim iz prtljažnika svog automobila izvadio automatsku pušku i ispalio više hitaca u vozilo. U vozilu je bila i 39-godišnja žena, njezine dvije kćeri u dobi od osam i devet godina te vozačev 17-godišnji sin. Od zadobivenih ozljeda 39-godišnjakinja i 45-godišnjak su umrli na mjestu nesreće.

VARAŽDIN - Požar koji je noćas, trideset minuta poslije ponoći, nastao u krugu tvrtke Požgaj Grupa u Velikom Bukovcu pokraj Ludbrega još uvijek traje ali je stavljen pod kontrolu, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kolaček. Vatra je zahvatila većinu skladišnog kompleksa tvrtke podnih obloga i parketa. U potpunosti su izgorjele dvije skladišne hale u kojima su bili drveni proizvodi tvrtke te okolni objekti dok je proizvodni dio kompleksa, koji se nalazi s druge strane ceste, ostao netaknut. Kolaček je rekao da su najveći problemi u gašenju požara bili jačina vatre i velika temperatura te nedostatak vode i požarnih puteva. Zbog blizine privatnih kuća i guste borove šume aktivnosti vatrogasaca u noći bile su usmjerene na rušenje stabala i obranu kuća, objasnio je Kolaček ističući da je većina posla u gašenju požara i sprječavanju njegovog daljeg širenja napravljena do jutarnjih sata kada je glavnina vatrogasaca poslana na odmor. Očekuje se da će požar biti ugašen do večernjih sati. Inače, Požgaj Grupa je u samom vrhu Hrvatske po proizvodnji podnih obloga i parketa, a većina proizvoda namijenjena je izvozu.

ZAGREB - Knjigu teoretičarke književnosti i književnice Dubravke Oraić Tolić "Čitanja Matoša", u kojoj su sintetizirana znanja i spoznaje o jednom od najvećih hrvatskih književnika, objavila je zagrebačka naklada Ljevak. Knjiga "Čitanja Matoša" (396 str.) podijeljena je u dvije cjeline, a u prvoj pod naslovom Stara čitanja autorica piše o Matošu i avangardi, Matoševoj prozi te pripovijetki "Camao" i putopisu "Oko Lobora". U dugom dijelu nazvanom Nova čitanja Oraić Tolić piše o Matoševim metropolama i provincijama, Matošu i ženama, njegovoj poetici sna te Matošu i naciji. U poglavlju "Matoševa koncepcija nacije" autorica podsjeća kako je Matoš bio član Stranke prava. "U publicistici je bio pravaški ideolog, polemičar i satiričar, a u književnosti domoljubni imagolog i konstruktor mundi croatici", piše Oraić Tolić. Knjigu "Čitanje Matoša" u četvrtak će u Zagrebu predstavit će akademici Krešimir Nemec i Viktor Žmegač, književna kritičarka Marina Protrka Štimec, urednica knjige Nives Tomašević te autorica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙