FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježene obljetnice rođenja braće Radić u Trebarjevu

TREBARJEVO DESNO, 11. lipnja 2013. (Hina) - U Trebarjevu Desnom svečano je danas obilježena 145. godišnjica rođenja Antuna i 142. obljetnica rođenja Stjepana Radića, utemeljitelja HSS-a, a predsjednik te stranke Branko Hrg istaknuo je kako se odaje počast ljudima koji su obilježili bogatu i tešku hrvatsku povijest.

"Ideje braće Radić i danas su životne, što znači ili da se nismo pomakli s mjesta ili su oni bili tako dalekovidni, što je vjerojatnije", istaknuo je Hrg. "I u novoj zajednici država, u koju uskoro stupamo, njihove će nam ideje jednako značiti. U EU ulazimo razjedinjeni, što nam može stvoriti dosta problema. Vjerujem da će biti mudrosti, da postanemo što jači i složniji", poručio je Hrg.

Uz spomenik s poprsjima braće Radić ispred rodne kuće položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće, među kojima i Središnjice HSS-a i mnogih stranačkih organizacija.

Budući da se rođendan braće Radić, 11. lipnja, obilježava i kao Dan Sisačko-moslavačke županije, uz spomenik su vijence položili županijsko izaslanstvo sa županicom Marinom Lovrić Merzel te izaslanstva gradova, općina, brojnih udruga i političkih stranaka.

Zajedničku molitvu za duše braće Radić predvidio je župnik župe Martinska Ves Mate Malekinušić, a svetu misu zadušnicu za braću Radić i sve poginule branitelje, u župnoj crkvi Sv. Martina u Martinskoj Vesi služio je sisački biskup, mons. Vladio Košić.

Stjepan Radić rodio se 11. lipnja 1871. godine kao deveto dijete siromašnih seljačkih roditelja u selu Trebarjevu Desnom, koje leži na samoj Savi. Njegovi su roditelji imali jedanaestoro djece među kojima i Antuna, koji se rodio 11. lipnja 1868. godine. Antun i Stjepan Radić osnovali su 1904. godine Hrvatsku pučku seljačku stranku koja se danas zove Hrvatska seljačka stranka, a slijedi misao i ideje braće Radić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙