FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Porast siromaštva, ugrožena ljudska prava (FIDH)

NIKOZIJA, 10. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH) upozorava na porast siromaštva u Iranu, što je posljedica gospodarske krize nastale zbog međunarodnih sankcija i strahuje od smanjenja ljudskih prava, u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Po tom izvješću, "gospodarsko i socijalno stanje se sve više pogoršava, uz porast nezaposlenosti i dosad neviđenu inflaciju". Po službenim podatcima, stopa inflacije je dosegnula 31 posto, ali su cijene prehrambenih proizvoda porasle više od 50 posto.

"Većina ljudi mora raditi nekoliko poslova jer minimalna plaća (4,871 milijun riala na mjesec ili 135 dolara) više nije dovoljna da sustigne inflaciju", ističe FIDH.

Organizacija, oslanjajući se na "pouzdane mjesne izvore", ocjenjuje da "više od 50 posto od 75 milijuna Iranaca živi ispod praga siromaštva", kako u gradu tako i na selu, dok je kupovna moć pala za više od 70 posto u zadnjih osam godina otkako je na dužnosti predsjednika Mahmoud Ahmadinejad.

U izvješću se usto ocjenjuje da porastom siromaštva "radnici ostaju bez zakonskih mogućnosti u obrani svojih prava", budući da ne postoje neovisni sindikati.

Predsjednik FIDH-a Karim Lahidji je u priopćenju osudio uhićenje više sindikalnih čelnika "pod optužbom da djeluju protiv nacionalne sigurnosti i šire propagandu protiv režima".

FIDH usto traži od iranske vlade da "zajamči slobodu radničkih sindikata" te pravo žena i pripadnika etničkih i vjerskih manjina na jednake radne uvjete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙