FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cipar ukinuo državljanstvo sirijskom milijarderu

NIKOZIJA, 1. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cipar je ukinuo državljanstvo sirijskom milijarderu kojeg Europska unija sumnjiči za financiranje vlade predsjednika Bashara al-Assada, priopćile su u subotu sirijske vlasti.

Rami Makhlouf, Assadov rođak s majčine strane, se smatra dijelom užeg kruga predsjednika Assada i jednim od najutjecajnijih ljudi u Siriji. Cipar mu je odobrio državljanstvo u siječnju 2011., a potom su državljanstvo dobili njegova supruga i trojica sinova, no u kolovozu 2012. vlada je odlučila opozvati državljanstvo za cijelu obitelj.

"Postoje razlozi od javnog interesa za ovu odluku", kazao je glasnogovornik ciparske vlade Christos Stylianides.

Makhlouf se bavi raznim poslovima, od bankarskog sektora do mobilne telefonije i nekretnina. Taj se tajkun od 2008. nalazi pod američkim sankcijama zbog, kako je priopćio Washington, korupcije. Na EU-ovoj listi za sankcije našao se u svibnju 2011.

Makhlouf je zatražio ciparsko državljanstvo 2009., a u popratnim dokumentima stoji da na otoku posjeduje nekretnine u vrijednosti od 320.000 eura te pologe u bankama na Cipru od 17,5 milijuna eura na pet godina, piše cipriotski dnevnik Phileleftheros.

Nakon što je u lipnju 2011. najavio povlačenje sa sirijske poslovne scene u namjeri da postane filantrop, njegovo trenutno boravište ostaje nepoznato.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙