FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan "Savski sajam'' u Županji

ŽUPANJA, 8. lipnja 2013. (Hina) - "Savski sajam" kojim se promovira povratak građana Savi i potiču njezini ekološki, gospodarski i turistički potencijali na temelju održivosti, održan je danas u Županji kao dio projekta "Lijepa naša Sava".

Taj su projekt 2008. partnerski pokrenuli tadašnja ministarstva regionalnog razvoja i mora te Međunarodna komisija za sliv rijeke Save i Coca-Cola u Hrvatskoj radi zaštite i promocije Save te podizanja svijesti o njezinoj važnosti za sve vidove života stanovnika koji uz nju žive.

Županjski gradonačelnik Davor Miličević istaknuo je da je sajam prilika njihovim obrtnicima da predstave, ali i prodaju svoje proizvode i dio je županjske gospodarske aktivnosti. Istaknuo je da se nastavljaju radovi na izgradnji šetnice u duljini od četiri kilometra. Njome će se omogućiti da "grad na Savi izađe na rijeku", a bit će i dio turističke ponude. Miličević je dodao da moraju povećati smještajne kapacitete za turiste.

"Županja je poznata po prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj. Zahvaljujući engleskom vlasniku tvornice tanina u Županji, prva nogometna lopta stigla je u taj grad 1880., dok je 1881. u Županju stigao i prvi teniski reket", rekao je direktor Turističke zajednice Županja Mirko Bačić.

Savjetnik za sigurnost plovidbe u Međunarodnoj komisiji za sliv rijeke Save Goran Šukalo rekao je da je sajam prilika za promoviranje gospodarskih i kulturnih vrijednosti Save te dodao kako će ova u hidrološka godina omogućiti dolazak cruisera i prolazak sve do Siska. Istaknuo je da podržavaju projekt uređenja plovnoga puta Save i da se odvija prema planu te će njegovim dovršetkom cijela regija dobiti na značaju. Uređenje plovnoga puta, dodao je, omogućit će i razvoj gospodarstva, a poglavito kontinentalnoga turizma.

Na Savskome sajmu u Županji bio je i poznati hrvatski pjevač Zlatan Stipišić Gibonni koji je rekao da je već četvrtu godinu na neki način "kum" tog projekta. Uloga je glazbenika, prema njegovim riječima, graditi mostove, a Županja ima stvarno što za ponuditi i javnost bi o tomu trebala više znati.

Na sajmu je nastupila dalmatinska klapa "Bošket" koja je izvela gotovo zaboravljene posavske tradicijske pjesme i tako simbolično povezala kontinentalnu i jadransku Hrvatsku. Predstavljeni su tradicijski obrti, zanati i rukotvorine savskoga kraja, a izložene su i fotografije Borisa Krstinića "Život uz rijeku Savu" te odjeća i modni dodaci nadahnuti savskim motivima studenata zagrebačkoga Tekstilno-tehnološkoga fakulteta.

Savski sajam nakon Županje održat će se 14. lipnja u Sisku te 5. srpnja u Slavonskome Brodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙