FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović posjetio istarski sajam umjetnina Artexchange

ROVINJ, 11. svibnja 2013.(Hina) - Jedini hrvatski sajam umjetnina "Artexchange", koji je sinoć svečano otvoren u Rovinju, danas je posjetio i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Na ovogodišnjem Artexchangeu izlaže četrnaest galerija iz Hrvatske i Slovenije, rekla je u ime organizatora ravnateljica Pučkog učilišta Dubravka Svetličić, napomenuvši kako se sajam postupno i očekivano afirmirao u kulturni događaj regije. "Zasluge za to nedvojbeno pripadaju bogatoj likovnoj tradiciji," rekla je Svetličić.

"Ovdje u Istri događa se nešto jedinstveno u Hrvatskoj, a to je ovaj sajam galerista, koji su se potrudili svojom brigom afirmirati mlađe autore ali istodobno očuvati jedan dio baštine," rekao je predsjednik Josipović, koji je sajam razgledao u pratnji istarskog župana Ivana Jakovčića, rovinjskog gradonačelnika Giovannija Sponze, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Dubravke Svetličić.

Istarski župan Ivan Jakovčić kazao je kako Istarska županija snažno podupire takve manifestacije istaknuvši da se slični sajmovi održavaju i u državama Europske unije. Taj sajam može potaknuti zanimanje za hrvatske umjetnine i potaknuti prodaju od koje žive i umjetnici i galeristi, rekao je.

Ove godine Artexchange se održava šesti put. Organizatori i Udruga privatnih galerista, koja je osnovana na prošlogodišnjem sajmu, nadaju se da će s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju doći ipak bolji dani za tržište umjetnina, zbog toga što će sudjelovanje na rovinjskom sajmu biti olakšano inozemnim galerijama, kao i hrvatskim galeristima na sajmovima u inozemstvu, gdje, kako navode, tržište postoji i funkcionira.

U kolovozu Artexchange gostuje na ovogodišnjem varaždinskom Špancirfestu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙