FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Istospolnim parovima jednak porezni režim

BERLIN, 6. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Najviše sudsko tijelo u Njemačkoj odlučilo je u četvrtak da istospolni parovi moraju imati iste porezne olakšice kao i heteroseksualni, što je tema koja je podijelila koalicijsku vladu Angele Merkel nepuna četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Sve su stranke, osim kancelaričinih konzervativaca, izrazile zadovoljstvo odlukom ustavnog suda u Karlsruheu koji je "neustavnima" ocijenio razlike utemeljene na spolnom opredjeljenju.

Od 1. kolovoza 2001. homoseksualni parovi u Njemačkoj mogu službeno registrirati svoju zajednicu zaključenjem "ugovora o zajedničkom životu". Time im pripadaju prava slična onima koja proistječu iz braka, osim oporezivanja i posvajanja djece.

Nakon odluke suda u Karlsruheu, koja će se retroaktivno primjenjivati od 1. kolovoza 2001., porezne vlasti će morati izdvojiti više milijuna eura kako bi popravile ono što je sud ocijenio nepravdom prema homoseksualcima i lezbijkama.

Od svih stranaka zastupljenih u Bundestagu, donjem domu njemačkog parlamenta, samo su se konzervativci Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unija, CDU i njezin bavarski ogranak CSU) usprotivili tome usklađivanju poreznog režima za istospolne parove prema poreznom režimu za heteroseksualne parove.

"Vrijeme je da njemački porezni sustav bude moderan kao i naše društvo", istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, bivši predsjednik liberalne stranke FDP-a i homoseksualac.

U Njemačkoj nije moguć brak osoba istog spola. Za to bi se trebalo izmijeniti temeljni zakon iz 1949. koji ima ulogu ustava.

Odluka suda dolazi nakon odluke Karlsruhea od 19. veljače, kojom se homoseksualcima dopušta posvajanje djeteta koje je već ranije posvojio jedan od partnera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙