FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Nastavljeni prosvjedi zbog jedinstvenog matičnog broja

SARAJEVO, 6. lipnja 2013.(Hina) - Stotine građana, od kojih su neki proteklu noć proveli pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta Bosne i Hercegovine u središtu Sarajeva, u četvrtak su nastavili prosvjede koje su započeli dan ranije zbog nepostojanja zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG).

Uoči sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta oni su predali zahtjev za hitnim usvajanjem zakona kojim bi se trajno riješio taj problem, ali i za osnivanje posebnog fonda za pomoć teško oboljelima kojim treba liječnički tretman u inozemstvu.

Također traže da se ministri i zastupnici do isteka sadašnjih mandata odreknu trideset posto svojih primanja te da se taj novac uplati u ovaj fond.

Tijekom prijepodneva broj prosvjednika počeo se povećavati, a brojni među njima ponijeli su i zviždaljke kojima izražavaju nezadovoljstvo ponašanjem političara.

Prosvjede je potaknula drama tromjesečne djevojčice Belmine Ibrišević koja treba presađivanje koštane srži i koje se može provesti jedino u Njemačkoj. Ona, međutim, nije mogla napustiti BiH jer joj vlasti nisu mogle izdati putovnicu, a zapreka tome je činjenica da je zakon o JMBG-u stavljen izvan snage odlukom Ustavnog suda.

Zbog prijepora oko toga hoće li registracijska područja na temelju kojih se određuje JMBG biti podijeljena entitetskom crtom razdvajanja političke stranke, zastupljene u parlamentu, nisu se uspjele usuglasiti o novom zakonu.

Vijeće ministara BiH u srijedu je donijelo privremenu odluku kojom se to pitanje uređuje u razdoblju od 180 dana, no prosvjednici drže kako to nije dovoljno i traže da se odmah donese zakon koji će jamčiti dugoročno rješenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙