FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ne očekuju se veće promjene u trgovanju

ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi današnje trgovanje moglo biti slično jučerašnjem, jer i dalje nema pokretača koji bi unijeli znatnije promjene, a istodobno se na inozemnim burzama nastavlja korekcija.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je pao 0,59 posto, na 1.841 bodova, najnižu razinu od 9. siječnja, kada je iznosio 1.827 bodova. Crobex10 spustio se, pak, 1,10 posto, na 1.050 bodova, najnižu razinu od 16. siječnja, kada je iznosio 1.047 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 12,2 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego dan ranije.

Najlikvidnija, s prometom od 1,6 milijuna kuna, bila je dionica Diokija, ujedno i najveća dobitnica, sa skokom cijene za 12,43 poto, na 27,4 kuna

Znatnije se trgovalo i povlaštenom dionicom Adris Grupe, čija je cijena pala 1,35 posto, na 290 kuna, te dionicom Valamar Adrije, čija je cijena oslabila 0,68 posto, na 143 kune.

Milijunski promet još je ostvaren i dionicom HT-a, pri čemu joj se cijena spustila 0,25 posto, na 209 kuna.

„Na domaćem tržištu očekujem danas približno isto trgovanje kao i jučer, kada su Crobexi, nakon jednodnevnog prekida, nastavili s negativnim nizom. Situacija je neizvjesna, jer nema na vidiku katalizatora koji bi unijeli značajnije promjene na tržištu. S tehničkog aspekta, ako bude probijena trenutna razina Crobexa, možemo očekivati nešto jači pad, no nije isključeno ni da tržište krene putem oporavka“, ističe Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, u fokusu investitora mogla bi biti dionica Rivijere Adrije, nakon što je jučer kompanije sazvala glavnu skupštinu za 24. srpnja, na kojoj će među ostalim predložiti povlačenje dionica s burze. Dionica Riviera Adria zabilježila je jučer pad cijene za 1,52 posto, na 13,65 kuna.

Na inozemnim je burzama, pak, nastavljeno klizanje cijena dionica. Tako su na Wall Streetu u srijedu cijene dionica oštro pale, jer se ulagači plaše da će Fed smanjiti poticajne monetarne programe, premda gospodarstvo još nije u punom zamahu.

Dow Jones potonuo je 1,43 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,38, a Nasdaq indeks 1,27 posto.

Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica jutros pale na najniže razine u ovoj godini kako zbog nesigurnosti po pitanju monetarne politike Feda, tako i zbog toga što su ulagače razočarale nedovoljno jasne nove mjere za poticanje japanskog gospodarstva.

Europske su se burze, pak, jutros stabilizirale, nakon oštrog pada cijena dionica posljednjih dana.

„Dionička tržišta u svijetu i dalje su pod pritiskom prodaja, zbog nepovoljnih makroekonomskih pokazatelja, ali i zabrinutosti investitora da bi Fed uskoro mogao početi smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu“, navodi Nagy.

Nove smjernice investitorima dat će odluke s današnjeg zasjedanja Europske središnje banke i Bank of England.

„Uz to, daljnje trgovanje u ovome mjesecu usmjerit će sutrašnje izvješće američke vlade o zaposlenosti u SAD-u u svibnju“, zaključuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙