FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

TALLAHASSEE/FLORIDA - Gloria MacKenzie, 84-godišnja starica iz malog mjesta na Floridi, dobitnica je rekordnog jackpota od 370,8 milijuna dolara na popularnoj Powerball lutriji, objavili su u srijedu predstavnici Floridske lutrije. Starica iz malog mjesta Zephyrhills, sjeveroistočno od Tampe, zapravo je osvojila čak 590,5 milijuna dolara, ali odlučila je dobitak podići odjednom, umjesto kroz 30 godišnjih rata, tako da je svota za isplatu smanjena na nešto manje od još uvijek golemog 371 milijuna. Budući da zakon na Floridi određuje da se ime dobitnika mora objaviti, to je učinjeno na konferenciji za novinare u sjedištu Floridske lutrije u gradu Tallahassee. Gloria MacKenzie pojavila se pred kamerama zajedno sa svojim sinom, lica skrivena iza tamnih naočala, i nije htjela davati nikakve izjave. Lutrija je objavila da je MacKenzie kupila dobitni listić za dva dolara 18. svibnja u jednom supermarketu i time postala najvećom pojedinačnom dobitnicom na lutriji u povijesti SAD-a. Najveći jackpot u američkoj povijesti izvučen je lani u visini 656 milijuna dolara, ali taj se iznos morao podijeliti između dobitnika iz Marylanda, Kansasa i Illinoisa.

SAN FRANCISCO - Prodaja pametnih telefona u svijetu ove će godine prvi puta premašiti prodaju klasičnih mobilnih telefona, priopćio je američki istraživački centar. "Godina 2013. bit će prijelomna godina za pametne telefone", kaže Ramon Llamas, zadužen za istraživanja o mobilnim telefonima u IDC-u, međunarodnoj korporaciji za obradu podataka. "Očekuje se da će se još više povećati razlika između prodaje 'smartphonea' i klasičnih mobitela", dodaje on. Ove bi godine oni mogli imati 52,2 posto udjela na tržištu mobilnih telefona. Potražnja za tim telefonima posebno je jaka u zemljama s brzorastućim gospodarstvom, gdje za puno građana predstavlja jednostavniji pristup internetu od onog na običnom računalu.

LONDON - Britanski glumac Stephen Fry priznao je u srijedu da je lani zbog psihičkih problema pokušao samoubojstvo. Fry je u intervjuu, koji je pred publikom u londonskom kazalištu Leicester Square dao komičaru Richardu Herringu, otvoreno progovorio o svojim problemima s mentalnom nestabilnošću, zbog kojih si je lani pokušao oduzeti život. Učinio je to pomiješavši "veliku količinu tableta i veliku količinu votke", nakon čega se onesvijestio i slomio četiri rebra. Srećom, producent filma kojeg sam tada snimao došao je u moju hotelsku sobu i zatekao me u nesvjesnom stanju, rekao je Fry kojem to nije prvi put da javnost upoznaje sa svojim zdravstvenim problemima. Još 2006. godine snimio je dokumentarni film "Stephen Fry: tajni život maničnog depresivca" u kojem se govori o njegovoj borbi s bipolarnim poremećajem. Fry je publici u londonskom kazalištu rekao kako se ohrabrio javno progovoriti o pokušaju samoubojstva jer je predsjednik udruge za mentalno zdravlje koja se zove "Svijest" (Mind). Fry je u Britaniji vrlo popularni filmski, televizijski i kazališni glumac, komentator i televizijski voditelj, a hrvatska ga publika ponajviše zna po nastupima u humorističkim serijama "Crna guja" i "Jeeves i Wooster".

ŽENEVA - Švicarski vlasnik trgovine automobilima u mjestašcu Sursee, blizu Luzerna, nudi putem oglasa u novinama postavljanje pred kućom zainteresiranih lažnog policijskog automobila koji je sam dotjerao radi odvraćanja eventualnih kradljivaca. "Ne želite da vas okradu, a uskoro odlazite na odmor? Unajmite naš policijski auto, parkirat ćemo ga u željenom trenutku ispred vašeg doma", piše u oglasu koji se prošlog tjedna pojavio u tjedniku Surseea i na internet stranici trgovine automobilima. "U početku to je više bio reklamni trik ali je oglas izazvao zanimanje i javili su se pojedinci", kazao je Andreas Birrer. Za tjedan dana najma automobila traži 250 švicarskih franaka (200 eura). Radi se konkretno o vozilu Hyundai i40, jedne od marki koje vlasnik prodaje u svojoj trgovini, s logom "Polizei". Vozilo doprema tegljač pred klijentov dom te ga otprema po isteku ugovora o najmu. Švicarski zakon zabranjuje vožnju policijskog automobila bilo kome tko nije policajac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙