FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, priopćeno je iz vladine Služba za odnose s javnošću. U cilju provedbe postupnog povećavanja trošarine na cigarete, a uzimajući pri tome kao bitnu činjenicu preuzetu obvezu Republike Hrvatske da danom pristupanja Europskoj uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57 posto prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta, ovom se Uredbom propisuje visina trošarine na cigarete i utvrđuje minimalna trošarina na cigarete.

ZAGREB - U javnu raspravu o donošenju Obiteljskog zakona uključen je širok krug stručne i zainteresirane javnosti, što daje nadu da će zakon riješiti većinu problema, kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić otvarajući današnji okrugli stol o novom Obiteljskom zakonu. Opačić je upozorila da donošenje zakona treba pratiti edukacija svih koji su bitni za njegovu provedbu, osobito centara za socijalnu skrb koji će doživjeti znatne promjene. Nacrt zakona temelji se na znanstvenim postignućima i međunarodnim obavezama Hrvatske, a praksa je rekla što može a što ne može ići, kazala je Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku. U izradu teza implementirano je pet doktorskih disertacija, analiza primjene dosadašnjeg zakona, prijedlozi pravobraniteljice za djecu, dvije presude Europskog suda za ljudska prava i međunarodne obaveze Hrvatske, kazala je Rešetar. Govoreći o osnovnim temama - razvodu braka, roditeljskoj skrbi, mjerama za zaštitu djeteta, posvojenju, skrbništvu i dr., Rešetar je istaknula da novi zakon naglašava važnost stručnog posredovanja, odgovornost roditelja i prava djeteta.

ZAGREB - U Hini će biti otpuštanja, ali u znatno manjem opsegu od onog o kojem se govorilo na prošloj sjednici odbora, izjavila je danas na sjednici saborskog Odbora za medije ravnateljica Hine Branka Valentić, koja je informacije o otpuštanju 56 Hininih zaposlenika nazvala "lažnim i zlonamjernim glasinama". "Program zbrinjavanja predvidjet će znatno manji broj otpušanja, a riječ je uglavnom o radnicima iz službe Media monitoringa za koje se, u dogovoru s Ministarstvom financija, u najvećem broju priprema prijelaz u drugu ustanovu. Većina ostalih zaposlenih koje se planira obuhvatiti programom zbrinjavanja ima prve uvjete za mirovinu, a isplatit će se i otpremnine, u skladu sa zakonom", rekla je Valentić. Odbor je o Hini raspravljao na zahtjev Sunčane Glavak (HDZ), koja je raspravu zatražila zbog anonimnih predstavki u kojima se tvrdilo da se u Hini sprema 56 otkaza. Točan broj otkaza Valentić nije željela iznijeti jer se o planu resturkturiranja još nije očitovalo Upravno vijeće, koje bi to trebalo učiniti u petak. Izvijetila je da se u Hini planira reorganizacija, nakon nalaza državne revizije i neovisne revizorske kuće za razdoblje od 2008. do 2011. koje su utvrdile da su Hinini gubitci veći od osam milijuna kuna. Jasen Mesić (HDZ) prosvjedovao je jer na sjednicu nije došla predsjednica Upravnog vijeća Hine Gordana Simonović, koja je Odbor pismom izvijestila da će se u narednom razdoblju suzdržati od sudjelovanja na sjednicama jer joj Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još nije odgovorilo je li u sukobu interesa, s obzirom da je imenovana i u Vijeće za elektroničke medije.

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH podnosit će Hrvatskome saboru više od dva puta na godinu izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća, zaključeno je nakon današnje sjednice saborskog Odbora za pravosuđe koji je raspravio zakonski prijedog o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima. Moguću promjenu sadašnje odredbe koja predviđa samo dva premijerova izvješća najavio je, u ime predlagatelja Odbora za Ustav i Poslovnik, njegov predsjednik Peđa Grbin ne navodeći kako će ona u konačnici izgledati. Da su samo dva izvješća nedovoljna, smatraju i zastupnici oporbenoga HDZ-a. Premijer bi uvijek, prije i nakon svakog sastanka Europskog vijeća, trebao podnositi izvješće, istaknuo je HDZ-ovac Vladimir Šeks tumačeći da interakcija može samo dati bolje rezultate.

METKOVIĆ - Vijećnici MOST-a nezavisnih lista u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije rekli su da će glasovati za konstituiranje Županijske skupštine, gdje HDZ i njegovi koalicijski partneri imaju većinu, ali da ne ulaze u postizborne koalicije. Vijećnici MOST-a - Pero Jerković, Ana Musa, Svebor Gluščević i Markica Vuica, na konferenciji za novinare u Metkoviću, govoreći o budućem radu u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije istaknuli su kako će poštovati volju birača koji su u najjužnijoj hrvatskoj županiji većinom dali glas HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima, no da nikakva politička trgovina ne dolazi u obzir. Predstavnik MOST-a Nikola Grmoja naglasio je kako neće ići u nikakve postizborne koalicije i da će njihovi predstavnici zastupati interese svih stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, a ne samo jednog grada u Županijskoj skupštini. Dodao je kako je MOST spreman na razgovore sa svima, ne samo sa vladajućom HDZ-ovom koalicijom, i da će podržati dobre prijedloge, ako su u interesu građana županije.

ZAGREB - Predsjednika Uprave Ine Zoltána Áldotta i dva mađarska člana Ininog Nadzornog odbora danas je na informativnom razgovoru saslušala zagrebačka policija u sklopu istrage o navodnim manipulacijama cijenama Ininih dionica krajem 2010. i početkom 2011., ali ne u svojstvu osumnjičenika ni svjedoka, već kao osobe koje mogu imati saznanja o tim događajima. Neslužbeno se doznaje da su Áldott i članovi Nadzornog odbora Ferenc Horvath i Oszkar Vilagi bili na informativnom razgovoru u policijskoj postaji u Remetincu u sklopu te DORH-ove istrage, na temelju poziva koji su im 10. svibnja u Ini uručili USKOK-ovi istražitelji. Istraga se navodno odnosi na manipulacije cijenama dionicama Ine u prosincu 2010. i početkom 2011. godine, zbog čega je kaznenu prijavu protiv MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji u svibnju 2011. podnio tadašnji predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Samodol.

CRIKVENICA - Saborski zastupnik Veljko Kajtazi danas je s gradonačelnikom Crikvenice Damirom Rukavinom i njegovim suradnicima posjetio romsko naselje u sjeverozapadnom dijelu grada i s predstavnicima romskih udruga razgovarao o gradnji novog naselja. U susretu s predstavnicima romskih udruga bilo je riječi o suradnji Roma koji su nastanjeni u tom sjeverozapadnom dijelu grada i o gradnji novog naselja što bi poboljšalo uvjete života, kako su istaknuli crikvenički Romi, za njih i njihovu djecu. Susret je nastavljen u gradskoj upravi gdje je bilo riječi o pojedinostima u projektu gradnje novog romskog naselja uz vinodolsku rječicu Dubračinu, a projekt je kandidiran i za sufinanciranje iz državnog proračuna te iz EU-fondova.

KARLOVAC - U Tehničkoj školi u Karlovcu otvorena je danas 10. izložba inovacija IKA, na kojoj su predstavljene 62 inovacije ukupno 130 autora-inovatora iz više hrvatskih županija te iz Unsko-sanskoga kantona u BiH. Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTH) Ante Markotić istaknuo je da je tijekom 56 godina djelovanja HZTK izrasla u najjaču civilnu udrugu u Hrvatskoj, s više od 85 tisuća članova koji djeluju u 17 nacionalnih saveza, 39 gradskih i 19 županijskih zajednica. Hrvatska zajednica tehničke kulture okuplja 856 udruga, među kojima Udruge inovatora imaju poseban značaj i ugled, koji je redovito potvrđivan nagradama na međunarodnim izložbama inovacija.

ZAGREB - Etika i vjerodostojnost trebaju biti uvijek, a danas posebice, neupitni temelji medija, a novinari maju zahtjevnu zadaću razjašnjavati činjenice koje danas svatko tumači na svoj način, ističe profesorica Gabriele Goderbauer-Marchner s muenchenskoga Sveučilišta Bundeswehr. Profesorica Goderbauer-Marchner i Hans Peter Niedermeier, ravnatelj Instituta za izobrazbu novinara i stipendiranje Zaklade Hanns Seidel, bili su gosti konferencije koja je, pod nazivom "Mediji i politika - Izazovi 21. stoljeća " danas održana na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u suorganizaciji toga fakulteta, Zaklade Hanns Seidel i znanstvenoga časopisa "Medijske studije". Ugledni gosti iz Njemačke govorili su okupljenima, većinom studentima, o tomu koliki je utjecaj medija na političke izbore te o kvalitetnom novinarstvu i ulozi društvenih mreža.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙