FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi prekinuli višednevni negativni niz

ZAGREB, 4. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su oko podneva bili u blagom plusu, ponajviše pod utjecajem pozitivnih kretanja na europskim burzama, a pritom je najveći promet ostvaren dionicom Diokija.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,05 posto, na 1.839 bodova, prekinuvši tako 4-dnevni negativni niz.

Crobex10, pak, bio je u plusu 0,29 posto, na 1.054 boda, prekinuvši 5-dnevni negativni niz.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 2 milijuna kuna, što je 1,44 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Crobexi su danas u blagom plusu, ponajviše pod utjecajem sličnih kretanja na europskim burzama, no vidjet ćemo hoće li uspjeti ostati u pozitivnom području do kraja dana. Promet je vrlo mali, a u fokusu investitora dionica je Diokija“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Dionicom Diokija dosad je ostvaren najveći promet, u visini od 467.000 kuna. Cijena joj je porasla 4,86 posto, na 23,10 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s 236.000 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 1.335 kuna.

Nešto veći promet ostvaren je i dionicom Varteksa, 210.000 kuna. Cijena joj je porasla 1,03 posto, na 20,5 kuna.

Na današnjem ročištu u postupku predstečajne nagodbe nad Varteksom očekuje se da će biti provedeno glasovanje o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja.

Varteks je prošli tjedan objavio da se s Ministarstvom financija dogovorio oko izmijenjenog plana restrukturiranja, koji je predložilo Ministarstvo. Usuglašeni plan između Ministarstva financija i Varteksa važan je korak za uspješnu provedbu predstečajne nagodbe, istaknuli su iz Varteksa, uz napomenu kako plan uvažava cjelovito rješenje koje pretpostavlja sporazum sa založnim vjerovnicima.

U međuvremenu, iz Petrokemije su izvijestili da je današnja sjednica Nadzornog odbora, na kojoj je trebao biti utvrđen dnevni red glavne skupštine, uključujući i prijedlog odluke o smanjenju i povećanju temeljnog kapitala, odgođena za četvrtak, 6. lipnja.

Cijena dionice Petrokemije poskupjela je 1,73 posto, na 216 kuna.

Najveća dobitnica dionica je Excelsa Nekretnina, sa skokom cijene za 8,7 posto, dok je najveća gubitnica dionica IGH, čija je cijena potonula 8,39 posto.

Cijena dionice HT-a iznosi 209 kuna, što je 0,65 posto manje nego jučer, uz promet od 167.000 kuna.

Istodobno, i na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, nakon dva dana pada, jer je ulagače ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i Tokijskoj burzi.

Trenutno su frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks u plusu između 0,4 i 0,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙