FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S. Arabija preuzela kontrolu potpore sirijskim pobunjenicima

BEIRUT, 31. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Saudijska Arabija prevladala je nad svojim manjim zaljevskim susjedom Katarom i preuzela ulogu glavne inozemne sile koja podupire sirijske pobunjenike, potez koji bi mogao umanjiti utjecaj islamističkih militanata koji uživaju potporu Katara.

Iako vlade u Rijadu i Dohi to nisu željele službeno komentirati, nekoliko visokih izvora u regiji potvrdilo je Reutersu da su prošlotjedne nesuglasice među sirijskih oporbenih skupina u Istanbulu u velikoj mjeri odražavale borbu za prevlast između dviju zaljevskih monarhija, u kojoj je naposlijetku pobjedila Saudijska Arabija.

"Saudijska Arabija sada i formalno kontrolira sirijsko pitanje", rekao je visoki zapovjednik pobunjenika u jednoj od sjevernih sirijskih pokrajina koju je Katar dosad opskrbljivao oružjem za borbu protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Brojni oporbeni vođe smatraju da bi ih ishod te borbe mogao ojačati i za pregovaračkim stolom i na bojišnici, istovremeno umanjujući utjecaj protuzapadnih islamističkih tvrdolinijaša koje naoružava Katar.

Poziciju Saudijske Arabije ojačao je poraz jedne takve islamističke skupine u travnju koji je Assadovim snagama omogućio preuzimanje kontrole nad ključnom autocestom, dok je istovremeno nastojanje Katara i islamista za ovladavanjem oporbenim vodstvom naišlo na otpor Rijada i zapadnih sila.

Zapovjednik pobunjenika sa sjevera rekao je da saudijski čelnici više ne žele vodstvo Katara, nego žele preuzeti dominantnu ulogu u kanaliziranju pomoći na teritorij Sirije.

"Saudijci su se susreli s čelnicima Slobodne sirijske vojske, uključujući časnike iz Vojnog vijeća u Jordanu i Turskoj, i suglasili se da će oni podupirati pobunjenike", rekao je zapovjednik koji je i sam sudjelovao na jednom od takvih sastanaka.

Princ Salman bin Sultan, visoki saudijski vojni dužnosnik, zadužen je za odnose sa sirijskim pobunjenicima uz potporu starijeg brata, zapovjednika obavještajne službe princa Bandara bin Sultana.

Katar je također uzmaknuo i na političkom polju, prihvativši kasno u četvrtak da se Nacionalnoj koaliciji priključi neislamistički blok koji podupire Saudijska Arabija.

"Katar na kraju nije želio sukob s Arabijom i prihvatio je proširenje", rekao je izvor blizak liberalima koji su ušli u to tijelo za koje UN i EU žele da postane prijelazna vlada.

Pobunjenici, čija je razjedinjenost otežavajuća okolnost na bojišnici, kao i za pokušaje organizacije međunarodne mirovne konferencije idućih tjedana, i dalje su suočeni sa zahtjevnim zadatkom svrgavanja predsjednika Assada koji svoje protivnike naziva "teroristima" i ima moćne vanjske saveznike Iran i Rusiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙