FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osumnjičenik za ubojstvo vojnika u Londonu bit će ispitan

LONDON, 31. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Drugi osumnjičenik za ubojstvo britanskog vojnika 22. svibnja u Londonu otpušten je u petak iz bolnice i odveden je u policijsku postaju gdje će ga ispitati antiteroristička policija, priopćio je Scotland Yard.

Michael Adebolajo, 28-godišnji Britanac nigerijskog podrijetla, obraćenik na islam, ranjen je na mjestu ubojstva kada je policija zapucala na njega kod uhićenja.

Drugi osumnjičenik, Michael Adebowale (22), također iz Nigerije, isto je ranjen tijekom uhićenja. Pošto je u utorak otpušten iz bolnice, sutradan je optužen za ubojstvo Leea Rigbyja (25) hladnim oružjem u Woolwichu, na jugoistoku Londona. U ponedjeljak se treba pojaviti na jednom londonskom sudu.

Adebolajo je po dolasku u policijsku postaju formalno uhićen drugi put zbog pokušaja ubojstva policajca, ističe Scotland Yard u priopćenju.

"Ostaje u pritvoru i ispitat će ga detektivi antiterorističkog odjela Scotland Yarda", dodaje policija.

U okviru istrage o tom ubojstvu policija je u petak uhitila dvojicu muškaraca pod sumnjom da su ilegalno nabavili oružje dvojici napadača.

Uhićeno je ukupno 12 osoba, među kojima i dva glavna osumnjičenika. Dvije žene su puštene a da protiv njih nisu podignute optužnice, a šestorica muškaraca osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu su oslobođeni uz jamčevinu.

Sudska istraga otvorena u petak utvrdila je da je na Leeja Rigbyja naletio automobil kojim su upravljala dvojica muškaraca i srušio ga, a zatim su napali vojnika hladnim oružjem.

Ovom vrstom istrage koja se naziva "inquest" trebaju se utvrditi točne okolnosti nasilne ili nerasvijetljene smrti. Provodi se istodobno s policijskom istragom ali se ne završava suđenjem i nije joj svrha utvrditi kaznenu ili građansku odgovornost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙